USA ülemkohus otsustas kolmapäeval, et laste seksuaalse kuritarvitamise või vägistamise eest surmanuhtlust määrata ei saa. Seda saab määrata ainult siis, kui seksuaalne kuritarvitamine põhjustab lapse surma ja seda tehakse tahtlikult, kirjutab ajaleht Iltalehti.

Obama sõnul on laste seksuaalne kuritarvitamine tülgastav kuritegu. Kohtuotsust kritiseerinud McCain peab aga väga murettekitavaks, et lapse vägistamine ei kuulu kõige tõsisemate kuritegude hulka, mille eest määratakse ka rangeim võimalik karistus.

Obama on üldiselt olnud surmanuhtluse vastu, kuid teeb siin siiski erandi.

„Kuigi kõik tõendid kinnitavad mulle, et surmanuhtlus vähendab kuritegude arvu vaid vähesel määral, usun ma, et on olemas kuritegu, mis on nii argpükslik ja millega on nii võimatu leppida — lapse mõrv, vägistamine või tapmine — et ühiskonnal on õigus surmanuhtlus kasutusele võtta,” kirjutas Obama oma aastal 2006 ilmunud raamatus „Audacy of Hope”.

USA ülemkohtu värske otsuse taustaks on Patrick Kennedy juhtum Louisiana osariigis. Kennedy istub surmamõistetute kambris oma 8-aastase kasutütre vägistamise eest. Lisaks kasuisa vägivallast tekkinud hingelisele traumale tuli tüdrukule teha ka raskeid operatsioone, sest vägistamise tulemusena said kannatada tema siseelundid ja tekkis sisemisi verejookse.

2003. aastal kohtuotsuse edasi kaevanud 43-aastane Kennedy pääseb nüüd eluga. Kui ta oleks hukatud, oleks ta olnud esimene seksuaalkuriteo eest hukatud kurjategija pärast 1964. aastat.