New York Timesi sõnul jõudis see kibe tõde kolmapäeval kohale kahel korral. Kõigepealt siis, kui Hollandi juhitud rahvusvaheline uurimismeeskond teatas, et 2014. aasta juulis Ida-Ukrainas Malaysia Airlinesi reisilennuki alla kukutanud õhutõrjesüsteem toodi Venemaalt ja viidi sinna tagasi. Teist korda siis, kui Vene ja Süüria lennukid pommitasid mässuliste valduses olevas Aleppos kaht haiglat.

Ukraina välisminister Pavlo Klimkin ütles eelmisel nädalal New York Timesile, et Ukraina valitsus tahab otsustavalt Venemaa ja isikud, kes reisilennuki alla kukutanud raketi välja lasid, kohtu ette tuua.

„Mõned lääne ametnikud on süüdistanud Venemaad sõjakuritegudes, mis on süüdistused, millega saab edasi liikuda rahvusvaheliste kanalite kaudu isegi siis, kui Moskva blokeerib asja ametliku üleandmise rahvusvahelisele kriminaalkohtule. Kaaluda tuleb ka uusi Venemaa-vastaseid sanktsioone. Hr Putin võitleb kahtlemata igasuguse sellise tegevuse vastu, kasutades oma vetot julgeolekunõukogus, kuid mis iganes on tema vastus, Ühendriigid peaksid andma oma toetuse Ukraina püüdlustele süüdlased vastutusele võtta,“ kirjutab New York Times.

Süürias on Putin New York Timesi hinnangul kuid teeselnud läbirääkimisi poliitilise lahenduse üle, kuid vaatamata USA riigisekretäri John Kerry palvetele on Vene ja Süüria jõud, mida toetavad Iraani maaväed, tapatalguid jätkanud.

„Viimastel päevadel on hr Putin taas näidanud on tõelisi värve õhurünnakutega, milles on kasutatud võimsaid punkreid purustavaid pomme, mis võivad hävitada maa-aluseid haiglaid ja turvatsoone, kus tsiviilisikud varju otsivad. 19. septembril pommitas Venemaa abikonvoid, mis nagu haiglad ja tsiviilisikud ei tohiks rahvusvahelise õiguse järgi sihtmärgiks olla,“ kirjutab New York Times.

„Hr Putin kujutleb end mehena, kelle missioon on taastada Venemaa suurus. Venemaa võiks tõepoolest olla suur jõud, et teha head. Ometi viitab tema südametunnistuseta käitumine – lihunikutöö tsiviilisikute kallal Süürias ja Ukrainas, Krimmi annekteerimine, Ameerika valitsusasutuste häkkimine, eriarvamuste mahasurumine kodus – sellele, et kaugeim asi tema mõtetest on rahupüüdlustes konstruktiivseks partneriks saamine,“ leiab New York Times.