Moussaoui mõisteti juba ühe vandekohtu poolt süüdi kaasosaluse eest 11. septembri 2001 terrorirünnakutes. Algse kava kohaselt pidi ta olema üks pilootidest, kes Maailma kaubanduskeskusesse rammib, teatab BBC.

Moussaoui tunnistas hiljem üles, et on al Qaida kaastöötaja ning soovis osaleda terroritöös.

Giuliani rääkis, et talle jääb elu lõpuni silmade ette pilt, kui nägi kahte inimest üksteisel käest kinni hoidmas ja kõrghoonest alla hüppamas. “Ma jäätusin. Ma mõistsin mõne sekundiga, et see muutis mu mõtlemist ja emotsioone,” rääkis linnapea kohtule.

Giuliani tunnistuse ajal näidati vandemeestele videoklippe lennukite tornidesse rammimisest ja sellest, kuidas inimesed kõrghoone akendest välja hüppasid.

“Selleks ajaks, kui teine lennuk tabas teadsime me juba kindlalt, et see on terrorirünnak,” rääkis Giuliani. Kui tornid kokku kukkusid, tundus nagu liiguks üle Manhattani tuumapilv, ütles ta.

“See oli kõige hullem asi, mida eales näinud olen. Nägin kehatükke, käsi ja jalgu, väga palju oli vigastatuid. See oli sõda, see oli lahing, meid oli rünnatud,” rääkis Giuliani.

Vandekohus peab otsustama, kas määrata Prantsuse kodanikule Moussaouile surmanuhtlus või mõni leebem karistus.

Lisaks linnapeale on tunnistusi andma kutsutud hukkunute lähedasi ning päästeametnikke. Üks tuletõrjuja rääkis, kuidas tema lähedane sõber ja kolleeg hukkus alla kukkuva laiba alla jäädes. “Ma kuulsin seda tulemas, vilega lähenemas. Tundus, nagu tuleks sinu peale rakett,” rääkis Anthony Sanseviro kohtule.

Kaitseadvokaat Gerald Zerkin kutsus vandemehi üles olema avatud ka võimalusele määrata mõni muu karistus kui surm. Advokaadi sõnul kannatab ta klient vaimuhaiguse all ja tal oli raske lapsepõlv. Zerkin palus, et vandemehed “ei laseks end lollitada” Moussaoui normaalsel käitumisel.