Ajakirjas British Medical Journal avaldatud uurimuse autorid on Portugali, Itaalia ja Hollandi neuroloogid, vahendab AFP.

Spetsialistid analüüsisid kehahoiakuid ja liigutusi, mis on potentsiaalsed märgid haiguste kohta. Enese sõnul olid nad Putini erilisest käimisviisist rabatud.

Analüüsitud videolõigud näitavad, et kui Putin kõnnib, käib tema vasak käsi normaalselt edasi-tagasi, aga parem vaevalt liigub.

Selline asümmeetriline liikumine on tihti märk Parkinsoni tõvest. Muid selle haiguse sümptomeid, nagu värisemine, jäikus või halb koordinatsioon, arstid Putini juures aga ei leidnud.

Vastupidi, Putinil on suurepärased motoorsed võimed: tal on juudos must vöö, ta tõstab raskusi ja ujub ning ta kirjutab käsitsi kiiresti ja allkiri on värinavaba.

Uurimuses jõuti aga intrigeeriva alternatiivse seletuseni KGB kasutatud õpperaamatu näol, milles õpetatakse operatiivtöötajaid hoidma relva paremas käes keha lähedal ja liikuma külg, tavaliselt vasak, veidi eespool. See võimaldab agendil vaenlasega vastamisi sattudes võimalikult kiiresti relva kasutada.

Tundes huvi, kas selle meetodi pikaajaline ja intensiivne treenimine võiks Putini kõnnakut seletada, uurisid neuroloogid YouTube’ist ka teisi Vene ametiisikuid.

Hollandis Nijmegenis asuva Radboudi ülikooli meditsiinikeskuse liikumishäirete neuroloogia professori Bastiaan Bloemi sõnul olid uurijad nähtust rabatud.

Leiti, et samasugune iseloomulik kõnnak on ka Venemaa peaministril Dmitri Medvedevil, endistel kaitseministritel Anatoli Serdjukovil ja Sergei Ivanovil ning kõrgel sõjaväelasel Anatoli Sidorovil.

Putin ja Ivanov on mõlemad endised KGB töötajad, Serdjukov ja Sidorov said aga sõjaväelise väljaõppe. Medvedevil ei ole aga selgeid seoseid ei KGB ega sõjaväega.

Võimalik on, et Medvedev tahab lihtsalt ülemust imiteerida. „Olulised tõendid viitavad sellele, et Medvedevit on treenitud rääkima, välja nägema ja, mis on tähtis, kõndima nagu president,“ öeldakse uurimuses.

Niisiis ei ole Putini asümmeetriline käega vehkimine tõenäoliselt mitte haiguse, vaid pigem sõjalise või luureväljaõppe tulemusena omandatud käitumine.

„Tõepoolest leidsime me ka teisi näiteid väiksemast käe liikumisest, mis on seotud relvatreeninguga: metsiku lääne filmides kujutatud kauboidel on tihti parema käe vähenenud liikumine. See motiveeris meid kasutusele võtma mõistet „püstolikangelase kõnnak“, et seda uut kõndimisfenotüüpi nimetada,“ ütles Bloem.

Putini puhul võib see olla osaliselt „üle õpitud“. „See on nagu ta ütleks: „Vaadake, rahvas, ma olen saanud KGB väljaõppe, ma olen tõeline mees,““ rääkis Bloem.