Netanyahu teatas oma otsusest teisipäeval üleriigilises telekanalis, et kavatseb konkureerida praeguse peaministri Ariel Sharoniga, teatab CNN.

Oma esinemises kritiseeris ta teravalt Sharoni, süüdistades teda partei põhimõtete hülgamises.

„Tänane Likud vajab liidrit, kes suudaks ühendada read, taastada partei rusudest, viia Likudi võidule ja sealt edasi juhiks riiki põhimõtetest lähtuvalt,” teatas Netanyahu.

55-aastane Netanyahu, hüüdnimega Bibi, on kindel, et ta saab kõige sellega hakkama.

Netanyahu on Iisraeli poliitikas vana kala, parempoolsetele valijatele on ta alati meeldinud oma otsekohesuse ja tulisuse pärast. Ta võitles algusest peal Gaza lahkumisplaani vastu, kuna oli kindel, et Gazast kujuneb Iisraeli vägede lahkumise järel terrorismi pesa.

Lahkumisplaan ise lõhestas Likudi, üle poole lihtliikmetest oli selle vastu ning mitmed parlamendisaadikud ja ministrid tõstsid selle vastu samuti mässu.

77-aastane Sharon kritiseeris Netanyahu tagasiastumist valitsusest, öeldes, et viimane „põgeneb vastutuse eest.”

„Netanyahut on kerge mõjutada, ta satub paanikasse ja kaotab mõituse. Iisraeli taolise riigi juhtimiseks peavad liidril olema ratsionaalne mõistus ja terasest närvid, kaks asja, mida tal pole,” ütles Sharon Netanyahu kohta mõne aja eest.

Järgmised valimised toimuvad Iisraelis 2006. aasta novembris, kuid valitsuse kukkumise puhul võivad tulla erakorralised valimised varem. Likudi juhi valimised algavad septembri lõpus, praegu on Netanyahul Sharoni ees edumaa.