Nepali pealinnas tühistati kolmapäeval komandanditund, kuid sõdurid jäid tänavatele patrullima, valmis maha suruma vähimatki katset korrata reedese verevalamise järel puhkenud meeleavaldusi.

Nepali võimud ei ola veel esitanud ametlikku selgitust veretööst, milles hukkus kuningas Birendra ja veel üheksa kuningliku perekonna liiget.

Postis avaldatud kirjelduse järgi hiilis 29-aastane kroonprints õhtul kella üheksa paiku perekogunemiselt minema ja tuli varsti tagasi, sõjaväemundris ja hambuni relvastatud.

Ta sisenes kõrvaltuppa, kus istus tema kuningast isa ja lasi tema pihta automaadist, rääkis sugulane ajalehele. Läbi avatud ukse oli näha kuninga nägu ja sellel peegelduvat ülimat imestust.

Ajalehe sõnul rääkis veretööd pealt näinud sugulane teisipäeval Washington Posti ja Times of Londoniga tingimusel, et tema nime ei avaldata.

Sugulase jutus kirjeldatakse esmakordselt üksikasjaliselt, kuidas Dipendra lasi maha 55-aastase Birendra ja veel kaheksa sugulast, haavas kolme ja tulistas endale pähe. Ta suri esmaspäeval ja tuhastati samal õhtul.

Valitsusametnikud süüdistasid samuti esialgu tapmistes Dipendrat, aga hiljem ütlesid, et tegu oli õnnetusega.

Pärast isa tapmist tulistas Dipendra veerandtunni vältel elutubades viibijaid, jutustas sugulane Postile.

Kõik olid liiga jahmunud, et midagi ette võtta ja langesid samas, kus nad olid seisnud või istusid, sellal kui kuulid nende ümber vihisesid ja pihtasaanud maha kukkusid.

Ühel hetkel kaotas Dipendra ühe relva üle kontrolli ja see saatis valangu ülespoole, täkkides kuulidega lage.

“Ta ei öelnud kogu episoodi vältel mitte midagi ja tema nägu oli täiesti ilmetu,” rääkis pealtnägija. “Ta lihtsalt tulistas valimatult.”

Dipendra ema kuninganna Aishwarya ja tema noorem vend prints Nirajan järgnesid talle toast aeda ja nemad lasti maha seal.

Kui Dipendra tagasi tuppa tuli, lähenes onu Dhirendra talle ja palus: “Pane relv ära, sa oled juba küllalt häda teinud.” Siis lasti tema maha, jutustas sugulane.

Kaks naissugulast kiirustasid haavatud Dhirendrale appi ja kroonprints tulistas ka neid.

Dhirendra suri haavadesse teisipäeval, naised paranevad vähehaaval Katmandu sõjaväehaiglas.

Lõpuks läks Dipendra uuesti aeda ja sealt kuuldus laske. “Siis pidi olema see kord, kui ta ennast tulistas,” ütles sugulane.

Nepali ametnikud ja teised allikad on arvamusel, et Dipendra viis endast välja tema kuningannast ema, kes ei lubanud tal abielluda Nepali maineka poliitiku tütre Devyani Ranaga.

Perekogunemisel viibinud sugulaste sõnul ei olnud reedeõhtusel koosviibimisel printsi pulmaplaanidest ega armuelust üldse juttu. Dipendra ja tema vanemate vahel ei toimunud mingeid vaidlusi ja enne tulistamist ei paistnud perekonnas midagi viltu olevat.