20-aastast Brian Colanerit, 19-aastast Vincent Vetromile’i, 18-aastast Andrew Cryselit ja 16-aastast poissi, kelle nime ei avaldatud, süüdistatakse pommide valmistamises ja rünnaku kavandamises Islambergi moslemikogukonna vastu New Yorgi osariigi Delaware’i maakonnas, vahendab CNN.

Kõik neli on pärit New Yorgi osariigi Rochesteri piirkonnast ning kõigile esitati süüdistus relva ebaseaduslikus omamises ja vandenõus, teatas Greece’i politsei seersant Jared Rene.

Greece’i politseiülem Patrick Phelan ütles, et juurdlus algas reedel, kui üks kooliõpilane kuulis, kuidas 16-aastane kahtlusalune näitas teisele õpilasele fotot ja ütles midagi sellist nagu: „Ta näeb välja nagu järgmine koolitulistaja, kas pole?”

Õpilane andis sellest teada ja kooli turvateenistus kuulas vestluses osalenud õpilased kohe üle. Teavitati ka Greece’i politseid, mis võttis uurimise üle. Lõpuks kaasati ka New Yorgi osariigipolitsei, föderaalvõimud ja teiste linnade politsei.

Edasiste ülekuulamiste ja läbiotsimiste järel leidis politsei nelja kahtlusalusega seotud 23 tulirelva ja isevalmistatud lõhkekehad ning paljastati plaan rünnata Islambergi. Lõhkekehi analüüsib Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) oma laboris Quanticos.

Phelani sõnul oli rünnakut kavandatud umbes kuu. Kolm kahtlusalust tundsid üksteist skaudiorganisatsioonis osalemise tõttu.