Õnnetuse põhjus pole selge ning ilmastikukutingimused olid politsei sõnul suuurepärased.

Surnukehad leidis kolmapäeva hommikul üks alpinistide teejuht, kes kutsus kohale päästemeeskonnad.

“Kolm meest ja üks naine kukkusid ilmselt Mount Cooki tipu lähedalt,” ütles politseikonstaabel Brett Swanson avalduses. “Kõigil neil olid rängad vigastused, mis näitasid, et nad võisid kukkuda vähemalt 300 meetrit.”

“Nad olid tõenäoliselt köiega ühendatud, kuid üks neist ei olnud köiega seotud, kui päästemeeskonnad sündmuskohale jõudsid,” ütles Swanson.

Politsei püüab leida ja teavitada hukkunute omakseid ning niikaua täpsemat informatsiooni ei anta.

“Mägironijad polnud kuulutatud kadunuks ning esialgu ei ole teada, kas neid tabas laviin,” öeldi politsei avalduses.

Läti Mägironijate Liidu esimees Kristaps Liepins teatas BNS-ile, et hukkusid Teodors Kirsis ja tema tütar Evija Kirse, samuti Ilmars Bernans ja Aivars Prosenkovs.

Läti välisministeeriumi konsulaarameti direktori Hardijs Baumanise sõnul pole ametlikku teadet juhtunu kohta veel tulnud, kuid ministeerium püüab Uus-Meremaaga ühendust saada.

Tema sõnul pöördub välisministeerium mõne Skandinaavia riigi esinduse või Leedu aukonsuli poole, et nad aitaks surnukehad Lätisse toimetada.

Mount Cook on 3.754 meetri kõrgune ning igal aastal tõusevad selle tippu tuhanded alpinistid. Mägi on nõudnud alates 1907. aastast 66 inimese elu, teatas Uus-Meremaa keskkonnaamet.

Sel aastal on Mount Cookil hukkunud juba seitse mägironijat. Lätlastega juhtunud õnnetus oli viimase nelja päeva jooksul juba kolmas intsident. Läinud pühapäeval toodi kaks alpinisti laviini alt välja, esmaspäeval kaotas seal teadvuse üks Austraalia mägironija. Juunis hukkus sel mäel kaks kohalikku mägironijat.

Läti nimekaim mägironija Kirsis sündis 25. novembril 1942. aastal Jelgavas. Ta jõudis kirjutada kaks raamatut alpinismist ning pälvis Läti kõrgeima autasu — Kolmatähe ordeni.

Aastatel 1970-1998 oli Kirsis Riia polütehnilise instituudi ja Riia tehnikaülikooli dotsent. Aastatel 1998-2000 oli Kirsis ehitusseadmete rendiga tegeleva firma NCC Industry Latvija direktor ja sai hiljem selle asepresidendiks.

Veebikülje www.vx.lv andmeil olid Kirsise suurimateks saavutusteks Daulaghiri ja Džomolungma vallutamine, samuti pälvis ta Lumeleopardi tiitli Nõukogude Liidu kõrgeimatesse mäetippudesse jõudmise eest.

Kirsise meeskond vallutas maailmas esimese rahvusliku meeskonnana kuue kontinendi kõrgeimad tipud: Euroopas Elbruse (5.642 m), Aasias Džomolungma (8.848 m), Põhja-Ameerikas McKinley (6.194 m), Lõuna-Ameerikas Aconcagua (6.960 m), Aafrikas Kilimanjaro (5.895 m) ja Austraalias Koscisko (2228 m).