Obama otsustas siiski nii spetsiifilisest hoiatusest hoiduda, kui rääkis Putiniga G20 tippkohtumisel septembris Hiinas, teatasid luureametnikud NBC Newsile.

Obama ei tahtnud veelgi rohkem teravdada juba niigi pingelist olukorda, teatasid ametnikud. Selle asemel kasutas ta vähem spetsiifilist keelt, et hoiatada Putinit tagajärgede eest, kui Venemaa sekkumine ei lõpe.

Demokraatide häkitud e-kirjade avaldamine aga jätkus.

Kuu hiljem kasutas USA külma sõja aegsete kommunikatsioonisüsteemide viimast kehastust – niinimetatud „Punast Telefoni“, otseühendust Moskva ja Washingtoni vahel – et karmistada Obama septembrikuist hoiatust, et USA peab igasugust sekkumist valimispäeval väga tõsiseks asjaks.

Sel korral kasutas Obama väljendit „relvastatud konflikt“.

„Rahvusvaheline õigus, sealhulgas seadused relvastatud konfliktide kohta, kehtib ka tegevuse kohta küberruumis,“ öeldi USA kõrge ametniku sõnul 31. oktoobril Punase Telefoni kaudu edastatud sõnumis. „Me paneme Venemaa nendest standarditest kinni pidama.“

Niinimetatud Punase Telefoni süsteemi kasutatakse kriisihetkedel, näiteks 2001. aasta 11. septembri rünnakute ajal või kui USA Iraaki sisse tungis. See pole kunagi olnud sõna otseses mõttes telefon, vaid üle 50 aasta tagasi sai see alguse teletaibina ning muutus siis faksiks ja seejärel e-postikanaliks USA ja Venemaa vahel sideme loomiseks nende tuumaohu vähendamise keskuste kaudu.

2013. aastal lisas Obama administratsioon kanali e-kirjade ja manuste saatmiseks küberintsidentide kohta. Obama administratsioon ei olnud seda küberliini varem kasutanud, teatasid ametnikud. Mitmed luureametnikud tunnistasid NBC Newsile, et juba selle süsteemi kasutamine andis edasi sõnumi selle kohta, kui tõsiseks oli olukord muutunud.

„Selle „telefoni“ haaramine ja kasutamine on dramaatiline samm,“ kommenteeris NATO endine sõjaline juht, eruadmiral John Stavridis.

Kas sõnum jõudis pärale?

„Vaadake tulemusi,“ vastas üks Obama administratsiooni ametnik. „Valimispäeval ei tehtud midagi, nii et see pidi kohale jõudma.“

Valimised kaotanud demokraadid ei pea aga Valge Maja tegevust Putini vastu edukaks. Venelased olid juba varastanud hulgaliselt e-kirju ja kasutanud neid presidendikandidaat Hillary Clintoni vastu. Kas need kallutasid otsustavalt valimistulemuse Clintonile kahjuks, ei saa me kunagi teada, kuid demokraatide väitel mängisid need suurt rolli.

Valge Maja kõrge ametnik kinnitas, et 31. oktoobril kasutati Punast Telefoni Moskvale sõnumi saatmiseks. „See tegevus oli osa meie pidevatest ja rangetest jõupingutustest Venemaa valitsusele surve avaldamiseks nende küberrünnakute eest vastutajate tegevuse peatamiseks.“ Sõnumi detaile ametnik aga ei avaldanud.