Menetlust laimu kohta alustati 2020. aasta suvel. Põhjuseks oli Navalnõi kommentaar videole, milles toetati Venemaa konstitutsiooniparandusi. Videos esines Suure Isamaasõja veteran Ignat Artemenko, vahendab Dožd.

Navalnõi nimetas videos esinenuid „lakeideks” ja „maa häbiplekkideks” ning solvas sellega veterani au ja väärikust, öeldakse kohtule esitatud hagis.

Navalnõi alustas kohtus sellega, et palus veterani lamama panna ja tal maski eest võtta.

„Ma vaatan ja mulle on tõesti vastumeelt, vähe sellest, et te kasutate seda õnnetut inimest, kes on abitus seisundis, nagu nukku, panite veel maski ette, ma taotlen, et tal lastaks kas või lamada ja mask eest võetaks. Te piinate 95-aastast inimest, lihtsalt piinate. Küsimus, kes on sellised fašistid ja poliitprostituudid? Tema sugulased kauplevad temaga, et saada raha, ja piinavad, kui aus olla – teie olete süüdi. Laske tal vähemalt lamada.”

Navalnõi oma süüd ei tunnistanud.

„Süüdistus on arusaamatu. Mingit Artemenkot ma ei teadnud ega tea siiamaani peale selle, et tema sugulased on südametunnistuseta inimesed, kes kauplevad vanamehega. Riiklik süüdistaja ütles, et ma ütlesin midagi teadlikult, Artemenkot teades. Ma ei tea midagi peale selle, et temaga kaubeldakse,” ütles Navalnõi.

Kohtunik: „Kas te tunnistate süüd?”

Navalnõi: „Loomulikult mitte.”

Pärast oma advokaadi esinemist võttis Navalnõi taas ise sõna.

„Ma tahaksin lisada... ma saan väga hästi aru, kuidas see juhtum tekkis, miks see fabritseeriti. Loomulikult mitte uurimiskomitee, vaid kõige selle leiutasid PR-inimesed, RT ajakirjanikud, Margarita Simonjan. Kogu konstruktsioon on loomulikult PR. Minu vastu fabritseerivad kõik kriminaalasju, aga võimudel on suuri probleeme, kui asjad kohtutesse jõuavad. Siin on kõigil selge, et tõde on minu poolel. Mitte sellepärast, et ma olen hea, vaid sellepärast, et ma räägin lihtsaid asju, millega on kõik nõus. Ühtne Venemaa kaebab mind kohtusse ja kõik on juba ette minu poolel. Oli vaja kavalamat asja. On vaja, et ma ei oleks saalis vastamisi mitte südametunnistuseta prokuröri, vaid millegi tähtsamaga. Ja tekkis idee: aga leiame veterani, paneme talle medalid rinda, paneme istuma ja teeme nii, et oleks Navalnõi veterani vastu. Oli lakeilik, alatu kampaania konstitutsiooniparanduste upitamiseks. Eesmärk: et Putin jääks eluaegseks presidendiks. Kampaania raames tehti palju jälke asju, üks neist oli jälk lakeilik video ja selles oli palju inimesi. Disainer Artemi Lebedev, näitleja Ohlobõstin...”

Kohtunik: „Aitab.”

Navalnõi aga jätkas: „Ei aita, ei, see on minu suhtumine süüdistusse. Ma ei ole teile veel selgitanud, mis on laim. Laske rääkida, ma olen keskkoha lähedal. Miks ei näe ma siin ei Artemi Lebedevi ega näitleja Ohlobõstinit? Ebamugav oleks rääkida, et ma laimasin neid, Artemenkol on medalid, aga Lebedevil on rohelised juuksed ja Ohlobõstinil ilmselt kotike kokaiiniga. Meie võimud ja Putin arvavad, et nad isiklikult võitsid Suure Isamaasõja. Kirjutage üles, teie ausus! Te moonutasite kriminaalõigust ja praegu kasutate Artemenkot, et kaitsta tema medalitega varast Putinit ja tema varastest sõpru.”

Navalnõi sõnul peaks olema selge, kas küsimustele vastab kannatanu või naine, kes veteraniga koos istub, kas veteran saab üldse aru, mis toimub. „Me näeme ju, et ta ei saa küsimusest aru, tal kästakse noogutada,” ütles Navalnõi.

Kohtunik: „Pole vaja kohtu eest protsessi juhtida.”

Navalnõi: „No kui teil välja ei tule, las siis mina. Te just esitasite küsimuse, ta ei saanud küsimusest aru ja mingid inimesed ütlesid talle ette, mida vastata.”

Hiljem jõudis Artemenko öelda, et tahaks, et Navalnõi tema ees vabandaks, aga ühel hetkel hakkas tal halb ja talle kutsuti kiirabi.

„Ma ütlesin algusest peale, et nii juhtub! Sest te piinate teda!” kommenteeris Navalnõi.

Selle peale kuulutati välja teadmata pikkusega vaheaeg.

Esimene kohtuistung pidi toimuma juba 20. jaanuaril, aga see lükati edasi.

Selles asjas ähvardab Navalnõid trahv kuni miljon rubla (11 000 eurot) või ühiskondlikult kasulik töö kuni 240 tundi.

2. veebruaril muutis teine Moskva kohus Navalnõi tingimisi vanglakaristuse niinimetatud Yves Rocher’ kohtuasjas katseaja tingimuste rikkumise eest reaalseks. Navalnõi peab veetma 3,5 aastat üldrežiimiga koloonias.