Navalnõi ütleb, et Venemaa kodaniku ja patrioodina ei saa ta toetada tegevust, mis halvendaks Vene rahva elutingimusi. Siiski soovitab ta kaht võimalust, mida edukalt elluviiduna toetaks tema arvates enamik venelasi, vahendab New York Times.

Enamikku Venemaa valitsusametnikest, kelle vastu Euroopa Liit ja USA on sanktsioonid kehtestanud, ei saa Navalnõi hinnangul mõjukaiks pidada. Neil ei ole suuri varasid väljaspool Venemaad ja nad pole Putini jaoks olulised, nendevastased sanktsioonid ei muuda Venemaa poliitikat. Nende sanktsioonide üle Navalnõi sõnul Venemaal irvitatakse ja neid peetakse isegi Putini jaoks varjatud julgustuseks.

Navalnõi arvates peaksid lääneriigid andma tõsise löögi Venemaa ja lääne vahet sõeluvate Kremli semude luksusliku elustiili vastu. See tähendaks oligarhide finantsvarade külmutamist ja nende omandi konfiskeerimist.

Sellised sanktsioonid oleksid Navalnõi sõnul suunatud Putini siseringi, Kremli maffia vastu, mis laseb rahvuslikku rikkust tuulde. Nende hulgas on Volga grupi juht Gennadi Timtšenko, mõjukad ärimehed ja Putini juudotrennikaaslased Arkadi ja Boriss Rotenberg, väidetav Putini pankur Juri Kovaltšuk, Venemaa raudteede president Vladimir Jakunin, oligarhid Roman Abramovitš ja Ališer Usmanov ning Rosnefti ja Gazpromi juhid Igor Setšin ja Aleksei Miller.

Navalnõi leiab, et sanktsioonid tuleks kehtestada ka oligarhide vastu, kelle meediaväljaanded kordavad papagoidena režiimi ette antud teksti, ning olema suunatud Putini „sõjakabineti“ vastu.

„Tõelised sanktsioonid, nagu näiteks ligipääsu blokeerimine nende luksuslikele Londoni korteritele, näitaksid, et Putini narrustel on tõsine hind,“ kirjutab Navalnõi.

Teiseks peaksid lääneriigid uurima venelaste musta raha päritolu. 90 protsendil juhtudest pestakse Vene raha läänes. Ameerika, Euroopa Liidu ja Briti õiguskaitseorganid on Navalnõi sõnul kahjuks takistanud sellise kuritegevuse uurimist.

„Rahvusvahelises kogukonnas on levinud väärkujutelm, et kuigi Putin on korrumpeerunud, on teda riigi eesotsas vaja, sest tema režiim rahustab tumedaid marurahvuslikke jõude, mis haaraksid muidu Venemaal võimu. Lääs peab tunnistama, et on samuti alahinnanud Putini kurje kavatsusi. On aeg teha lõpp sellele ohtlikule väärkujutelmale, mis tal tegutseda võimaldab,“ kirjutab Navalnõi.