FBK teatel on Prigožini ärid teinud pakkumisi 23 erinevale riigihankele ning saanud kaitseministeeriumilt üle 23 miljardi rubla eluasemete ehitamiseks ja kommunaalteenuste pakkumiseks sõjaväelinnakutes. Vaid üks Prigožini firmadest, Megaline, oli olemas enne nendele riigihangetele pakkumiste tegemise algust, ülejäänud asutati „käigu pealt“, vahendab Moscow Times.

FBK teatas, et tuvastas ülejäänud Prigožini kontrolli all olevad firmad, leides kummalised kokkusattumused paberimajanduses. Näiteks firmad Ekobalt ja Komponent olid registreeritud naaberkontoritesse. Veel neli firmat, mis FBK väitel kuuluvad Prigožinile, said eriolukordade ministeeriumilt tegutsemislitsentsi ühel päeval ning nende registreerimisnumbrid on järjestikused.

FBK sai Prigožini firmade kohta rohkem teada tänu Venemaa riikliku monopolide vastase teenistuse juurdlusele, mis algatati eelmise aasta augustis ja mis paljastas Megaline’ile kuulunud pangakontod. Need andmed näitavad laenulepinguid kümnete teiste Prigožini firmadega.

FBK andmetel kasutati laenulepinguid püramiidskeemi tekitamiseks, mille puhul üks firma võitis hanke ja siis kandis raha üle järgmistele firmadele, mis siis kasutasid seda tagatisena uute hangete võitmiseks.

Monopolide vastase teenistuse juurdlus näitas ka, et firmad kasutasid IP-aadresse, mis olid registreeritud firmale Concord Management and Consulting, mis juhtub kuuluma Jevgeni emale Violetta Prigožinale.

Kõik firmad kasutasid ka samale domeenile registreeritud e-postiaadresse. Sama domeeni kasutab Prigožini ettevõte nimega Medstroi. Firmade kontaktandmed langevad kokku veel ühe Prigožini firma Kombinat Pitanija Konkord telefoninumbritega.

Erinevad firmad esitasid ka peaaegu identselt vormistatud pakkumisi. Vahel oli muudetud vaid tutvustust ja fonti.

FBK väitel on tegemist vaid ühega Prigožini kartellidest. Miljardär opereerib mitme samasuguse skeemiga, mis on kokku võitnud 180 miljardi rubla (2,8 miljardi euro) väärtuses riigihankeid riigikaitsevaldkonnas.