“Ma leidsin massimõrvarid, keda otsisin ning olen neist kõigist kauem elanud. Kui on veel mõni, keda ma ei otsinud, siis on nad nüüd liiga vanad ja nõrgad kohtu ette astumiseks. Minu töö on tehtud,” ütles 94-aastane Wiesenthal Austria nädalakirjas Format. “Väga raske on panna avalikkust nende inimeste kuritegusid mõistma,” märkis Wiesenthal avalduses, mis tehti teatavaks enne ajakirja uue numbri ilmumist reedel.

“Samas ma pean tüütama inimesi ja rühmi, kes väidavad, et holokausti kunagi ei toimunud,” lubas ta.

Wiesenthal kulutas aastakümneid enam kui tuhande natsliku sõjakurjategija leidmiseks, kes vastutasid juutide massilise tapmise eest Teises maailmasõjas. Ta mängis ka rolli Adolf Hitleri lähiringi kuulunud Adolf Eichmanni tabamisel.

Wiesenthal sündis 1908. aastal Austria-Ungari keisririigis Buczaczis, mis asub praegu Ukrainas. Ta suundus sealt Prahasse õppima arhitektuuri. Sõda tegi õpingutele lõpu ning ta veetis suurema osa sõjaaastatest töö- ja koonduslaagrites.

Pärast vabanemist sõitis ta Nürnbergi, et uurida läbi üle 110.000 tonni dokumente tõendite leidmiseks natslike liidrite vastu. Ta töötas esialgu USA armee sõjakuritegude osakonnas ning seejärel Juudi Ajaloolise Dokumenteerimise Keskuse toetusel Linzis ja hiljem Viinis.

1977. aastal asutati Los Angelesis tema elutöö auks Simon Wiesenthali Keskus.