Kui väidetavad natslikud sõjakurjategijad on veel elus, on nad tõenäoliselt 90. eluaastates ja võivad end varjata ükskõik kus maailmas. Et aega nende süüdimõistmiseks on jäänud vähe, on natsikütid otsustanud alustada operatsiooni Viimane Võimalus lõppfaasi, vahendab The Local.

Los Angeleses baseeruv Simon Wiesenthali keskus alustas sel nädalal Saksamaal uut avalikku kampaaniat, milles lubatakse informaatoritele 25 000 eurot igasuguste vihjete eest, mis viivad holokausti toimepanijate tabamise ja süüdimõistmiseni, teatas ajaleht Tagesspiegel esmaspäeval.

Sellel eesmärgil pannakse teisipäeval Berliinis, Hamburgis ja Kölnis üles plakatid, millel on kujutatud Auschwitzi surmalaagri kurikuulsat väravat koos sõnadega „Hilja, aga mitte liiga hilja“ ning kutsutakse inimesi üles informatsiooni jagama.

Vaevatasu jagatakse välja erinevates osades, teatas Simon Wiesenthali keskuse Iisraeli büroo juht Efraim Zuroff.

Kui vihje viib süüdistuse esitamiseni kahtlustatavale natsikurjategijale, saab informaator 5000 eurot. Keskus käib välja veel 5000 eurot, kui kahtlusalune süüdi mõistetakse. Lisaks sellele saab informaator 100 eurot iga päeva eest, mis kurjategija vangis istub, maksimaalselt 150 päeva eest, rääkis Zuroff Tagesspiegelile.

Arvatakse, et Saksamaal on endiselt vabaduses umbes 50 endist Auschwitzi valvurit.

Hiljutine õiguslik pretsedent tähendab seda, et endisi surmalaagrite valvureid võib nüüd süüdi mõista kaasosaluse eest mõrvas, mis annab õigluse järele janunejatele uut lootust, kirjutab Tagesspiegel.

„Aeg on umbe jooksmas,“ ütles 64-aastane Zuroff, kes on lubanud, et ei loobu enne, kui on veendunud, et enam ei ole võimalik teha midagi holokausti eest vastutajate üle õiguse mõistmiseks. „Seetõttu on igasugune positiivne tulemus teretulnud.“