USA holokaustimuuseumi uurijad avaldasid esimese osa seitsmeosalisest natside koonduslaagritele ja getodele keskenduvast entsüklopeediast. Teose nimi on „Encyclopedia of Camps and Ghettos 1933-1945”, vahendab YLE Uutiset AFP-d.

Tööd alustades arvasid uurijad leidvat tõendeid hinnanguliselt 5000-7000 koonduslaagri või geto kohta. Entsüklopeedia ilmudes oli neile andmeid laekunud juba 20 000 erinevast laagrist või muudest vähemuste tagakiusamisele keskendunud asutustest.

Natsid alustasid koonduslaagrite võrgustiku loomist 1933. aastal, ehk juba samal aastal, kui Adolf Hitler Saksamaal võimule tuli. 1933. aasta lõpuks oli laagreid ja getosid üle kogu Saksamaa juba enam kui sada.

Uurijate väitel asutasid natsid 12 võimul oldud aastaga üle Euroopa lõpuks tuhandeid erinevaid sunnitöölaagreid, getosid, sõjavangilaagreid, bordelle ja vanglaid.

Entsüklopeedia esimene osa koosneb 1700 leheküljest ja räägib enne Teist maailmasõda loodud SS-i pealaagritest, ehk teiste hulgas Auschwitzist, Buchenwaldist ja Dachaust ning veel umbes tuhandest laagrist.

Holokaustiuurijad tuletavad meelde, et juudid olid natside vaenu peamine objekt, kuid raamat räägib ka teiste inimgruppide — mustlaste, homoseksuaalide, vastupanuvõitlejate, sõjavangide ja kommunistide — tagakiusamisest.