Eile teatas Vene asepeaminister Sergei Ivanov, et Moskva on valmis loobuma oma raketivõimekuse suurendamisest, kui Washington vaatab üle oma raketikilpi puudutavad plaanid, vahendab Reuters.

Washingtoni väitel ei ole Poolasse ja Tšehhi Vabariiki rajatav raketikilp mõeldud Venemaa vastu, vaid on vajalik, et kaitsta "paariariikide" nagu Iraani poolt tulevate raketirünnakute eest.

NATO peasekretär mainis ka, et toetab arutelude jätkamist seoses Venemaa president Dmitri Medvedevi ettepanekuga rajada laiem euroatlantiline julgeolekusüsteem, mille osas on ka mitmed NATO liikmed olnud postiivselt meelestatud.

Kuid samas lisas Scheffer: "Ma ei kujuta ette, kuidas me saaksime arutleda tõsiselt sellise plaani üle, kus ka president Medvedevi enda sõnul on esmaseks elemendiks territoriaalne terviklikkus, kui samal rajab Venemaa sõjaväebaase Gruusiasse - riiki, mis neid baase ei soovi."

"Seda ei saa ignoreerida ja see ei saa olla aluseks uuele Euroopa julgeolekuarhitektuurile," ütles Scheffer. "Me peame liikuma edasi 19. sajandist pärit "suure mängu" ja mõjualade idee juurest."

Scheffer heitis oma kõnes mitmetele NATO Euroopa liikmetele ette ka seda, et viimased pole piisavalt panustanud Afganistani missiooni, ja lisas, et selline käitumine kahjustab ka tasakaalu alliansi sees.