Liibanoni allikad teatasid kolmapäeval, et Vene väed on hakanud osalema sõjalistes operatsioonides Süürias, et toetada sealseid valitsusvägesid. Anünüümsete Liibanoni allikate teatel rajavad venelased Süüriasse kahte baasi, millest üks on ranniku lähedal ja teine kaugemal sisemaal, ning viimane võiks olla operatsioonide baas, vahendab Reuters.

Samuti anonüümseks jäänud USA ametnike sõnul on Venemaa viimase paari päeva jooksul Süüriasse saatnud kaks tankidessantlaeva ja transpordilennuki. Ühe ametniku sõnul on Süüriasse saabunud kümneid Vene merejalaväelasi, kuid nende roll on tõenäoliselt kohale toodava sõjatehnika kaitsmine, mitte sõjategevuses osalemine.

NATO juht ühines teiste lääne liidritega, kutsudes üles Süüria kodusõja poliitilisele, mitte sõjalisele lahendamisele.

„Mind panevad muretsema teated Venemaa kasvanud sõjalise kohaloleku kohta Süürias,“ ütles Stoltenberg Prahas. „See ei aita kaasa konflikti lahendamisele.“

Moskva kinnitas, et tal on pikaajalises liitlasriigis Süürias kohapeal „eksperdid“. Oma sõjalise kohaloleku suurust ja ulatust keeldus Venemaa aga kommenteerimast.

Damaskus eitas venelaste lahingutes osalemist, kuid üks Süüria ametnik ütles, et ekspertide kohalolek on viimase aasta jooksul suurenenud.