Breedlove ütles, et Venemaa jutt selle kohta, et riigi idaosas mässavad ainult ukrainlased, on täiesti vale ning on selge, et seal tegutsevad Venemaalt tulnud eriväed nagu Krimmis enne selle annekteerimist, vahendab Reuters.

„Tuletage meelde, et Putin eitas nende kohalolekut ja nüüd on ta tunnistanud nende kohalolekut Krimmis. Sama asi tuleb välja Ukraina kohta, kui aeg küpseks saab,“ ütles Breedlove Kanada pealinnas Ottawas. „Täpselt see, mida me nägime Krimmis, peegeldub Ida-Ukrainas.“

Venemaa on koondanud kümned tuhanded sõjaväelased oma piirile Ukrainaga, tekitades hirmu, et Vene väed võidakse Ukrainasse sisse saata, et kaitsta sealseid venelasi.

Breedlove ütles kuni eelmise nädalani, et kõige tõenäolisem sõjaline reageering Venemaa poolt on vägede sisse saatmine Lõuna-Ukrainasse ja maaühenduse loomine Krimmist Odessa kaudu Transnistriani.

„Täna ütleksin ma teile, et ma ei arva, et see oleks kõige tõenäolisem tegevuse käik ... Ma arvan nüüd, et Putin võib olla võimeline saavutama oma eesmärke Ida-Ukrainas vägedega piiri ületamata,“ ütles Breedlove. „Nüüd arvan ma, et ilmselt kõige tõenäolisem tegevuse käik on see, et ta jätkab sellega, mida ta teeb – valitsuse diskrediteerimise, rahutuste tekitamise ja pinna ettevalmistamisega separatistlikule liikumisele.“ Breedlove'i sõnul muudab see Moskva jaoks lihtsamaks sõjalise ja majandusliku võimu saavutamise Ida-Ukrainas.

„Sellisel juhul on see minu arvates NATO jaoks kõige problemaatilisem, sest kui väed ei tule üle piiri, arvan ma, et paljud tahavad naasta kiiresti tavapärase asjaajamise juurde, ning näiteks mina ei arva, et Krimmi annekteerimine on tavapärane asjaajamine,“ ütles Breedlove.

Laiemalt NATO poliitikast rääkides ütles Breedlove, et Venemaa tegevus Ukrainas on näidanud, et Venemaa ei tegutse nagu partner, ning see peab sundima rohkemaid NATO liikmeid suurendama kaitsekulutusi kokku lepitud kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

„Me oleme tulnud perioodist, kus nägime Venemaad partnerina,“ ütles Breedlove. „Nüüd oleme me väga, väga erinevas ajas ja ma arvan, et riigid peavad selle teadmiseks ja arvesse võtma.“