Allika teatel kaalutakse vägede Helmandi provintsi põhjaosast välja toomist juhul, kui USA president Barack Obama ei kiida lisavägede toomist piirkonda heaks. Afganistani rahvusvaheliste jõudude juhataja Kabulis kindral Stanley McChrystal on küsinud juurde 40 000 sõjaväelast, kirjutab The Times.

Suurbritannia armee allika teatel vaadataks Musa Qalast taandumist lüüasaamisena ja heaks seda ei kiidetaks. Tegemist oleks kohaliku kuberneri reetmisega. Viimane on aga mässajate vastu võitlemisel riskinud oma eluga.

Praegu Kabulis arutatavate plaanide kohaselt toodaks Briti ja USA väed välja Musa Qala ja Nawzadi linnadest ja keskendutaks provintsi tihedalt asustatud keskosa stabiliseerimisele. Ainukesed lääne väed, mis Helmandi põhjaossa jääksid, oleksid need, mis kaitsevad Kajaki hüdroelektrijaama tammi.

Briti sõjaväeallikate teatel ei tule vägede täielik väljatoomine Musa Qalast kõne alla, kuid on võimalik, et maa-ala, kus NATO väed praegu tegutsevad, võidakse vähendada, et vabastada vägesid Kandahari ja Lashkar Gahi turvalisuse tagamiseks.

USA väed Ida-Afganistanis on juba hakanud taganema mitmest piirkonnast Pakistani piiri lähedal. USA armee esindaja kolonelleitnant Todd Vician kinnitas, et USA väed on seni välja toodud kuuest eelpostist Nuristani ja Paktika provintsides.