Kaks rasedat naist, teismeline tüdruk, politseinik ja viimase vend lasti 12. veebruaril maha, kui USA ja Afganistani eriväed ründasid nende kodu Khataba külas Gardezi lähedal Ida-Afganistanis, kirjutab The Times.

NATO võttis tsiviilisikute tapmise eest vastutuse alles pühapäeva õhtul. Varem väideti, et naised olid olnud surnud juba mitu tundi, kui ründajad nende surnukehad leidsid.

„Vaatamata varasematele teadetele, oleme me kindlaks teinud, et naised tapeti kogemata, kui ühendatud üksus tulistas mehi,” ütles NATO esindaja kolonelleitnant Todd Breasseale. Koalitsioon eitab endiselt, et juhtunut üritati kinni mätsida, ja väidab, et käimas olev juurdlus ei ole leidnud tõendeid ebaõige tegutsemise kohta.

USA ja NATO vägede juhataja kindral Stanley McChrystali peakorter Kabulis väitis esialgu, et naised olid kinni seotud, neil olid tropid suus ja nad olid tapetud.

Valitsuse juurdluses osalev Afganistani ametnik ütles The Timesile, et tema arvates valetasid eriväelased McChrystalile.

„Miks korjasid eriväelased oma kuulid piirkonnast kokku?” küsis ametnik. „Nad pesid vigastatud kehaosi alkoholiga ja võtsid kuulid laipadest välja. Surnukehades olid suured augud.”

Pühapäeval tehtud avalduses ütles NATO esindaja brigaadikindral Eric Tremblay: „Me kahetseme sügavalt selle operatsiooni tulemust, võtame selle eest vastutuse ja teame, et perekonnad mäletavad seda kaotust igavesti.”