Washington üritab sel juhul veenda Afganistani valitsevat islamiliikumist Taleban bin Ladenit välja andma. Kui Kabul seda ei tee, tuleb tal tagajärgi kannatada, teatas leht.

George W. Bushi administratsiooni sõjalistest ja poliitilistest ettevalmistustest bin Ladeni võimalikuks ründamiseks teatas neljapäeval ka ajaleht Washington Post.

USA administratsiooni kõrge ametniku teatel on president Bush andnud Pentagonile käsu alustada sõjaliste vastusevariantide väljatöötamist.

USA kongress võttis vastu deklaratsiooni, mis vabastab USA võimud vajadusest sõda formaalselt välja kuulutada, märgib leht.

Välisministri asetäitja Richard Ermitage ja teised välisministeeriumi esindajad on alustanud nõupidamisi Pakistani kõrgete ametiisikutega, sealhulgas luureülema kindral Mahmood Ahmediga, kes saabus visiidile Washingtoni, mille toimumine oli kavas veel enne terroriaktide toimumist.

Ameeriklased soovivad tungivalt, et Pakistan aitaks USA-d terroristide leidmisel ning vasturünnakute korraldamisel, kinnitab Washington Post. Pakistani valitsusel on sidemed enamust Afganistani territooriumist kontrolliva Talebani liikumisega, kes bin Ladenit varjab.

USA suursaadik Pakistanis Wendy Chamberlyn kohtub neljapäeval Pakistani presidendi Perwez Musharrafiga. Pakistani saadik USA-s teatas, et andis USA välisministeeriumile üle presidendi kinnituse “Pakistani piiramatust toetusest võitluses terrorismiga”.

USA välisminister Colin Powell teatas, et lõppesid läbirääkimised Saudi Araabia juhtkonnaga, kes võiks võimaldada USA-l kasutada oma sõjaväebaase tugipunktidena bin Ladeni vastu suunatud operatsiooni ajal. Pole selge, kas vastav kokkulepe saavutati.

NATO koostatava plaani kohaselt osaleksid maismaarünnakus kümned tuhanded sõdurid, täpsustas Guardian alliansi allikaile toetudes.

Selle väe moodustamiseks võib kuluda nädalaid. Pole ka välistatud, et maismaarünnakule eelneb löök tiibrakettidega.

Mitme riigi vägede ühiseks pealetungiks oleks vaja Venemaa aktiivset toetust, kuid NATO riigid näivad olevat selle saavutamises kindlad.

Peaaegu kindlasti osaleksid ka Briti väed, lisas GUardian.

NATO otsustas kolmapäeval, et USA-d tabanud rünnakud langevad vastastikuse kaitse klausli alla alliansi asutamislepingus.