Raport Talibani olukorra kohta paljastab esimest korda täielikult Pakistani luureteenistuse ISI ja Talibani vahelised suhted, teatab BBC News.

Raport põhineb enam kui 4000 Talibani, al-Qaida ja muu võitleja ning tsiviilisiku 27 000 ülekuulamise andmetel.

„Pakistani manipulatsioonid Talibani kõrgema juhtkonnaga jätkuvad vaibumatult,“ öeldakse raportis. Pakistan on väidetavalt teadlik Talibani kõrgemate juhtide asupaigast.

„Et see dokument pärineb otseselt mässulistelt, tuleb seda pidada informatiivseks ja mitte tingimata analüütiliseks,“ ütleb raport.

Vaatamata NATO strateegiale kindlustada riigi julgeolek Afganistani vägedega, kirjeldab saladokument üksikasjalikult koostööd mässuliste ning Afganistani politsei ja sõjaväe vahel.

NATO rahvusvaheliste vägede ISAF pressiesindaja Afganistanis kolonelleitnant Jimmie Cummings ütles, et dokument on salajane sisemiseks kasutamiseks mõeldud dokument, mis ei ole mõeldud avalikustamiseks.

Raportis kirjeldatakse ka seda, kui palju Afganistani rahvas tegelikult Talibani toetab. Al-Qaida mõju on raporti järgi vähenemas, kuid Talibani mõju suurenemas.

Dokumendis öeldakse, et eelmisel aastal oli huvi Talibani üritusega ühinemise vastu, sealhulgas Afganistani valitusliikmete hulgas, enneolematult suur.

„Afganistani tsiviilisikud eelistavad tihti Talibani valitsemist Afganistani valitsusele, tavaliselt valitsuse korruptsiooni tulemusena,“ selgub raportist.

Tuuakse ära tõendid selle kohta, et Taliban kiirendab eesmärgipäraselt NATO vägede väljaviimist, vähendades meelega rünnakuid kindlates piirkondades ja alustades seejärel kõikehõlmavat kampaaniat inimeste enese poole võitmiseks.

Raporti järgi on piirkondades, kust ISAF on lahkunud, Talibani mõju suurenenud, tihti valitsuse julgeolekujõudude vähese või olematu vastupanu juures. Paljudel juhtudel aga Afganistani politsei ja sõjaväe aktiivse abiga.

Kui välisriikide sõdurid lahkuvad, oodatakse, et kontrolli võtavad oma kätte Afganistani julgeolekujõud. Raportis kirjutatakse aga, et Afganistani julgeolekujõud müüvad automaadid, püstolid ja raskerelvastuse maha Pakistani turgudel.