"Minu arvates on see probleem, kuidas Venemaa NATO-t näeb. Venemaa peaks nägema NATO-t sellisena nagu see on, partnerina, kes on avatud koostööks, mitte vastasseisuks. Koostöö pole üks võimalus, see on ainus alternatiiv, minu arvates elame me väga heas avatuse õhkkonnas ning Venemaa peaks mineviku mõttemallidest lahti laskma ning olema avatud uuele konstruktiivsele koostööle," ütles Lamers täna Vilniuses usutluses BNS-ile.

Peatudes NATO kohaloleku tähtsusel Euroopas ütles Lamers, et see on kõigis regioonides väga oluline ega ole suunatud "kellegi teise vastu".

"NATO ootab koostööd Venemaa ja teiste partnerite, teiste maailma riikidega. Me peame otsima koostööd, me ootame head ja usalduslikku koostööd," ütles Saksa poliitik.

"Me elame täielikult muutunud Leedus, täiesti muutunud Euroopas. Nüüd võivad Venemaa ja NATO olla partnerid, kes lahendavad maailmas palju probleeme, nagu näiteks massihävitusrelvade leviku tõkestamine, piraatlus, terrorism, ballistilised raketid. Ma arvan, et nad peaksid kasutama koostöövõimalust ja mitte tundma end lääne poolt ohustatuna. See on mineviku teema, tulevik keskendub koostööle," ütles Lamers.

NATO laienemisest rääkides rõhutas Lamers, et otsus avada uks uutele liikmetele sõltub NATO-st ja mitte kolmandatest riikidest.

"Esile võiks tõsta neli riiki, kes seisavad meie lävel ning meie selge poliitika on, et laienemisuks peab jääma avatuks. Otsuse, mis edasi saab, langetab NATO ja mitte keegi teine. Ühelgi kolmandal riigil ei ole selles küsimuses vetoõigust. Laienemispoliitika on tõestanud, et see ei ole suunatud kellegi teise vastu."

Küsimusele, kas Gruusia on NATO-ga ühinemiseks reaalne kandidaat, vastas Saksa poliitik: "Gruusia on teinud suuri edusamme, nagu ka teised riigid. Kui peame otsustama, tuleb vaadata, kas riik on arenenud viisil, et me saaksime vastata jaatavalt."