NATO liitlased kohtuvad homme, et kuulata Washingtoni selgitusi president Donald Trumpi kavatsuse kohta lahkuda 1987. aastal allkirjastatud keskmaa tuumajõudude kokkuleppest, millega viidi maismaal baseeruvad tuumaraketid Euroopast välja, vahendab Reuters.

Euroopa liitlased peavad keskmaa tuumajõudude kokkulepet relvastuskontrolli tugisambaks ning kuigi nad nõustuvad, et Moskva rikub seda, arendades uusi relvi, muretsevad nad, et leppe kokkuvarisemine võib viia uue võidurelvastumise ja võib-olla ka USA uue põlvkonna tuumarakettide Euroopasse paigutamiseni.

Stoltenberg veeretas süü kokkuleppe rikkumises Venemaa õlule maismaal baseeruva keskmaa tiibraketi Novator 9M729 ehk SSC-8 arendamise näol.

Stoltenberg ütles aga, et ei arva, et see viiks USA rakettide toomiseni Euroopasse, nagu juhtus 1980. aastal.

„Me hindame uue Vene raketi tagajärgi NATO liitlastele, meie julgeolekule ... aga ma ei näe ette, et liitlased paigutaksid rohkem tuumarelvi Euroopasse vastuseks uutele Vene rakettidele,” ütles Stoltenberg pressikonverentsil.

„Kõik liitlased nõustuvad, et Ühendriigid peavad täielikult kinni ... probleem, oht, väljakutse on Venemaa käitumine,” ütles Stoltenberg kokkuleppe kohta. „NATO on relvastuskontrolli poolt, aga et see oleks efektiivne, peavad relvastuskontrollikokkuleppeid austama kõik osapooled.”