Iceland Air Meet 2014 (IAM2014) toob kokku osavõtjad NATO liikmesriikidest Islandilt, Norrast, Hollandist ja USA-st ning partnerriikidest Soomest ja Rootsist, mida toetab NATO lendav hoiatus ja -kontrollisüsteem (AWACS), teatab NATO.

„Tegemist on sammuga edasi NATO eeskujulikus koostöös Soome ja Rootsiga: esimene kord, kui me oleme lennanud koos Islandi kohal,“ ütles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.

Võime tegutseda koos NATO-sse mittekuuluvate riikidega on üks alliansi tuumikvõimekusi. Õppus, mis toimub Põhjamaade kaitsekoostöö (NORDEFCO) raames tugevdab seda võimet.

IAM2014-l harjutatakse õhuvõitlust erinevate lennukitüüpide vahel, õhutõrjeoperatsioone ning suure väärtusega lendavate objektide ründamist ja kaitset.

„Tänu sellele õppusele on meie piloodid, maapealse toetuse meeskonnad ja hävituslennukite lennujuhid paremini väljaõpetatud, kogenumad ning paremini võimelised positsioonidele asuma ja koos tegutsema, kui seda vaja on,“ ütles Rasmussen.

Norra, Soome ja Rootsi osalevad hävitus- ja toetuslennukitega. USA ja Holland pakuvad õhus tankimise võimalust ning Island pakub vastuvõtjariigi toetust, sealhulgas otsingu- ja päästevõimekusi.

NATO koordineerib õppust Saksamaal Uedemis asuva kombineeritud õhuoperatsioonide keskuse (CAOC) kaudu.

IAM2014 kasutab ära seda, et Norra on praegu Islandi õhuturbemissioonil, et tagada Islandi rahuaegne valmisolek. Õhuturvet viivad aga läbi ainult NATO liitlased.