Üks väikelennukeist jäi Läti relvajõudude esindaja Normunds Safeckise sõnul õhku. NATO lennuk on praeguseks naasnud Šiauliai baasi, vahendas BNS.

Ādaži lennuvälja direktori Anatolijs Perekriostovs ütles, et väikelennukid saabusid Saksamaalt ning piloodid on Saksa kodanikud. Neil ei olnud rahvusvahelist lennuplaani, kuid nende eesmärk olevat olnudki Adaži. Samal marsruudil lendasid Saksa piloodid üle Läti ka möödunud aastal.

Läti tsiviillennundusvalitsuse juhi Māris Gorodcovsi sõnul peavad lendurid esitama rahvusvahelise lennuplaani, mis on riigipiiri ületamisel tavapraktika.

Adaži lennuvälja esindaja Ilze Krūkle ütles aga, et juhtum näitab Lätis kehtivate reeglite erinevust Euroopa omadest. Läti on tema sõnul ainus Euroopa riik, kus lennuplaan on vaja eelnevalt kooskõlastada.

"Kuna kogu Euroopas ei ole vaja kooskõlastada lennuplaani, nagu näevad ette Läti tsiviillennunduse reeglid, siis need lendurid teadmatusest seda ei teinud. Õhujõud hakkasid neid jälgima juba Leedu kohal, vaadates, kuhu need suunduvad," ütles Krūkle.

Lendurid on rändamas mööda Euroopat. Kerglennukid, kuhu mahub kaks inimest, maandusid esmalt Poolas. Kaks neist on registreeritud Saksamaal ja üks Rumeenias. Praegu ootavad lendurid politsei saabumist.

Sellise juhtumiga puutuvad Adaži lennuvälja töötajad kokku esmakordselt. NATO hävitaja tiirutas lennuvälja kohal pea tund aega.

Krūkle avaldas lootust, et see juhtum sunnib Läti tsiviillennundust oma reegleid üle vaatama.