Tänasel NATO erakorralisel kriisikoosolekul võeti ühene seisukoht Vene hävitaja õhuruumi rikkumise küsimuses: Venemaa õhuruumi rikkumine Türgis oli äärmiselt ohtlik, vahendab Turun Sanomat.

Lisaks nõuab NATO, et Venemaa lõpetaks koheselt Süüria opositsiooni ja tsiviilisikute rünnaku ning keskenduks äärmuslastele.

Lisaks plaanib NATO korraldada erakorralise koosoleku, et arutada Süüria kriisi ja selle mõju Türgis, vahendab Ilta-Sanomat.

"Venemaa käitumine ei suurenda piirkondlikku julgeolekut või stabiilsust," ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg pärast kohtumist Brüsselis Türgi välisministri Feridun Sinirlioğluga.

Vene hävitaja rikkus - väidetavalt kogemata - õhupiiri laupäeval, kui lendas Süüria piiri lähedal Türgi alale. Türgi õhujõud saatsid kaks hävituslennukit venelaste vastu, mille järel lahkus Vene lennuk Türgi õhuruumist.

Venemaa kaitseministeeriumi selgitusel oli Türgi õhupiiri rikkumise põhjuseks halb ilm.

Ministeeriumi esindaja teatas, et rikkumine kestis vaid mõne hetke.
"Vene hävitaja Su-30 sisenes hetkeks, mõneks sekundiks Türgi õhuruumi," teatas ministeerium. Rikkumise põhjuseks oli halb ilm. "Juhtum leidis aset ebasoodsates ilmastikutingimustes. Pole põhjust hakata ajama vandenõuteooria jälgi."

Venemaa alustas eelmisel nädalal õhurünnakuid Süürias. Türgi valitsus hoiatas, et kui Venemaa peaks õhuruumi rikkumisi kordama, vastutab Venemaa tagajärgede eest.