Otsustatakse ka uute kiirreageerimisjõudude koosseisu üle ning lepitakse kokku korpusetasemel peakorteri laiendamine Lääne-Poolas osana plaanist tugevdada NATO idatiiba vastuseks Venemaa tegevusele Ukrainas, vahendab Reuters.

USA alaline esindaja NATO juures Douglas Lute ütles, et NATO lipud hakkavad lehvima Poola peakorteri ja kuue juhtimiskeskuse kohal Poolas, Rumeenias, Bulgaarias ja kolmes Balti riigis, kus alliansil on seni olnud väike kohalolek.

„Need on esimesed seitse NATO lippu Ida-Euroopas,“ ütles Lute pressikonverentsil.

NATO ametnikud usuvad, et väikesemõõdulised meetmed on vastavuses alliansi 1997. aastal võetud kohustusega mitte paigutada alaliselt olulisi lahingujõude Ida-Euroopasse, kuid pakuvad liitlastele selles regioonis nähtavat kinnitust, et ülejäänud NATO tuleb neile appi, kui neid rünnatakse.

Ministrid arutavad ka Venemaa tuumastrateegiat ja viiteid sellele, et Venemaa sõjalised planeerijad võivad langetada tuumarelvade kasutamise läve mis iganes konfliktis, teatasid diplomaadid.

Oodatakse, et Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa teatavad neljapäeval, et nad on „raamriikide“ hulgas, mis juhivad kordamööda uusi kiirreageerimisjõude. Juhtrolli võivad võtta ka Hispaania, Itaalia ja Poola.

Kuus juhtimis- ja kontrollikeskust, millest igaühe personal hakkab koosnema umbes 50 ohvitserist, hakkavad vastutama õppuste korraldamise ja kiirreageerimisjõudude vastuvõtmise eest, kui need vastavasse riiki paigutatakse.