NATO liige Türgi on teatanud, et Süürias tegutsevad Vene lennukid on korduvalt rikkunud tema õhupiiri, vahendab BBC News.

Oodatakse, et NATO kaitseministrid väljendavad Türgile oma solidaarsust.

Venemaa on eitanud, et tema õhurünnakud Süürias on tabanud peamiselt kõike muud kui Islamiriigi sihtmärke.

Venemaa välisministeerium teatas, et Moskva on valmis astuma kontakti lääne toetatud mässuliste ehk Vaba Süüria Armeega, et arutada Islamiriigi ja teiste terrorirühmituste vastast võitlust.

USA kaitseminister Ashton Carter, kes samuti neljapäeval toimuval NATO ministrite kohtumisel osaleb, ütles, et Süürias Islamiriigi vastu võitlevad koalitsioonijõud ei hakka Venemaaga koostööd tegema.

„Me usume, et Venemaal on vale strateegia,“ ütles Carter. „Nad annavad jätkuvalt lööke sihtmärkidele, mis ei ole Islamiriigi omad.“

Venemaa kampaania Süürias on tekitanud mure, et Vene ja USA juhitud koalitsiooni lennukid võivad omavahel kogemata kontakti sattuda.

Pentagoni ametnikud paljastasid, et hiljuti on tulnud vähemalt ühe korra teha „ohutu eraldumise“ manööver, et USA lennuk ei satuks Süürias Vene omale liiga lähedale.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles teisipäeval, et Venemaa ei ole andnud Türgi õhupiiri rikkumiste kohta mingeid tegelikke seletusi, ning need on kestnud pikka aega ega paistnud välja juhuslikud.

Venemaa suursaadik Ankaras on õhupiiri rikkumiste pärast kolm korda Türgi välisministeeriumi vestlusele kutsutud.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan hoiatas Kremlit, et igasugune rünnak Türgi vastu on rünnak NATO vastu.