Kaheksa Vene lennukit Põhjamere/Atlandi ookeani kohal 29. oktoobril 2014

29. oktoobril umbes kell 3.00 Kesk-Euroopa aja järgi avastasid NATO radarid ja jälgisid kaheksat Vene lennukit, mis lendasid formatsioonis Põhjamere kohal. Välja saadeti Norra kuninglike õhujõudude hävituslennukid F-16, mis Vene lennukid tuvastasid. Need oli neli strateegilist pommitajat Tu-95 ja neli tankurlennukit Il-78. Formatsioon lendas Venemaalt üle Norra mere rahvusvahelisse õhuruumi. Kuus lennukit pööras tagasi kirdesse Venemaa suunas, kuid kaks Tu-95 jätkas lendu edelasse, paralleelselt Norra rannikuga. Edasi lendasid Vene lennukid üle Põhjamere ja neile saadeti vastu Suurbritannia kuninglike õhujõudude hävitajad Eurofighter Typhoon. Atlandi ookeani kohal Portugalist läänes saatsid Vene pommitajaid aga Portugali hävitajad F-16. Vene lennukid pöörasid tagasi kirde suunas ning möödusid Suurbritanniast läänest. Briti ja Norra lennukid olid valmis õhku tõusma ning NATO jälgis Vene lennukeid pidevalt. Vene pommitajad ja tankurlennukid ei esitanud lennuplaane ega olnud raadiosides tsiviillennukontrollidega ning nende transponderid ei olnud sisse lülitatud. NATO teatel on see potentsiaalselt ohtlik tsiviillennundusele.

Neli Vene lennukit Musta mere kohal 29. oktoobril 2014

29. oktoobri pärastlõunal avastasid NATO radarid ja jälgisid nelja Vene lennukit Musta mere kohal rahvusvahelises õhuruumis. Tegemist oli kahe pommitajaga Tu-95 ja kahe hävitajaga Su-27. Välja saadeti Türgi õhujõudude hävitajad.

Mitmed Vene lennukid Läänemere kohal 29. oktoobril 2014

29. oktoobri pärastlõunal avastasid NATO radarid ja jälgisid mitmeid Vene lennukeid Läänemere kohal rahvusvahelises õhuruumis. Tegemist oli kahe MiG-31, kahe Su-34, ühe Su-27 ja kahe Su-24-ga. Välja saadeti Leedus baseeruvad Portugali hävitajad F-16 ning Vene lennukid naasid Vene õhuruumi.

Seitse Vene lennukit Läänemere kohal 28. oktoobril 2014

28. oktoobri pärastlõunal avastasid NATO radarid ja jälgisid seitset Vene sõjalennukit rahvusvahelises õhuruumis Läänemere kohal. Lennukid avastati kella 14.30 ajal Kesk-Euroopa aja järgi ning tegemist oli kahe MiG-31, kahe Su-34, ühe Su-27 ja kahe Su-24-ga. Vene lennukid lendasid Soome lahe kohal ning neile saadeti vastu Ämaris baseeruvad Saksa Lufwaffe hävitajad Eurofighter Typhoon. Vene lennukid jätkasid teed Läänemerele ning neile saadeti vastu ka Soome, Rootsi ja Taani hävitajad. Vene lennukid lendasid edasi Kaliningradi oblastisse. Nad ei esitanud lennuplaane, kasutasid küll transpondereid, kuid ei olnud raadiosides tsiviillennukontrollidega.

2014. aastal on NATO lennukid Vene lennukeid jälgima saadetud enam kui sajal korral, mida on umbes kolm korda rohkem kui 2013. aastal kokku, teatab NATO.