Õppused Vigilant Skies 2012 toimuvad 13.–14. novembril kolmes algatusega hõlmatud piirkonnas: Bodø–Murmansk, Varssavi–Kaliningrad ja Ankara–Rostov Doni ääres. Õppuste juhatajad NATO ja Venemaa poolelt paiknevad vastavalt Varssavi ja Moskva koordineerimiskeskustes, vahendab BNS.

Õppuste eesmärgiks on katsetada ja ühtlustada infovahetuse protseduure ja võimekust. Nende aluseks on eelnevad õppused ja harjutused ning neist loodetakse baasi võimalikule täiemahulisele õppusele, mis võib toimuda 2013. aastal Musta mere piirkonnas.

Õhuruumi koostööalgatus käivitati esimesel NATO-Vene nõukogu tippkohtumisel, mis toimus 2002. aasta kevadel Roomas. Algatuse eesmärgiks on edendada koostööd õhuruumi seires ning lennuliikluse koordineerimisel, seismaks vastu terrorirünnakutele, mille käigus kasutatakse tsiviillennukeid. Samuti aitab algatus kaasa läbipaistvuse ja usalduse tugevdamisele ning tugevdab võimekust toimetulekul võimalike julgeolekuintsidentidega.

Õhuruumi koostööalgatuse infovahetussüsteem tunnistati toimivaks 2011. aasta detsembris pärast edukaid täiemahulisi õppusi, mis leidsid aset sama aasta juunikuus. Praegu koosneb infovahetusvõrgustik neljast NATO riigi üksusest ning neljast Venemaa üksusest. Lennuliikluse infot vahetatakse kolme seirekeskuse paari vahel (Bodø–Murmansk, Varssavi–Kaliningrad, Ankara–Rostov Doni ääres), mida ühendavad Varssavis ja Moskvas asuvad koordinatsioonikeskused. Võrgustiku ehitus võimaldab teistel NATO ja partnerriikidel programmiga mis tahes hetkel ühineda. Projekti rahastavad selles osalevad NATO riigid ja Venemaa.