Sellise avalduse tegi täna Vene ajalehele antud intervjuu vahendusel Poola kaitseminister Bogdan Klichi asetäitja Stanisław Komorowski.

Eelmise USA presidendi George W. Bushi administratsioon kavatses paigutada aastaks 2013 kaitseks paariariikide võimaliku raketirünnaku eest Poolasse kümme tõrjeraketti ning Tšehhi radarijaama. Venemaa, aga pelgab, et need süsteemid hakkavad ähvardama tema julgeolekut ja on lubanud vastuseks paigaldama Kaliningradi oblastisse taktikalised lühimaarakettide kompleksid Iskander.

Praegune, Barack Obama administratsioon kavatseb raketitõrjesüsteemi plaanist kinni pidada, kuid on teatanud sel teemal Moskvaga kõnelusi pidada ning „uuendada“ oma suhteid Venemaaga.

„Venemaa on selle raketitõrjesüsteemi vastu, kuid süsteem ei ole Venemaa vastu suunatud. Me kirjutasime Washingtoniga kokkuleppele alla (augustis 2008) ja me oleme valmis USA tõrjerakettide paigutamiseks. Kuid selle leppe täitmine sõltub Ameerika Ühendriikidest. Ameeriklased peavad otsustama, millal nad seda teevad,“ ütles Komorowski täna ajalehes Vremja Novostei avaldatud intervjuus.

Aseminister Stanisław Komorowski sõnul näeb Poola seda kokkulepet osana paneuroopalikust NATO raketitõrjesüsteemist, mida saab luua hiljem.

Aprilli algul toimub NATO juubelile pühendatud tippkohtumine. Praegu 26-liikmeline Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioon tähistab Prantsus- ja Saksamaal toimuva üritusega oma 60. aasta juubelit. Delegaatidel seisab ees ka uue peasekretäri valimine, sest hollandlase Jakob Gijsbert "Jaap" de Hoop Schefferi viie-aastane ametiaeg saab läbi.

Neil päevil toimusid Krakówis alliansi kaitseministrite konsultatsioonid NATO tuleviku osas. Hiljuti on Poola hakanud aktiivselt lobitööd tegema, et praegusest välisministrist 46-aastasest Radosław Sikorskist saaks uus NATO peasekretär.

„Meie arvates on meie kandidaat, minister Sikorski, väga hea kandidaat,“ ütles asekaitseminister Komorowski, kes tuletas meelde, et Poola on NATOs olnud juba kümme aastat: „Me pole enam alliansi uusliikmed, me oleme selles osalised. Poola on saatnud erinevatele välismissioonidele umbes 3000 oma sõjaväelast.“

Vastates küsimusele Gruusia ja Ukraina NATOsse astumise kohta, ütles Komarowski, et see kuulub „kaugesse tulevikku“.

„Ühel ilusal päeval saab Gruusiast NATO liige. Kuid on hädavajalik, et ta oleks selleks valmis ja, et meie blokk oleks valmis teda vastu võtma. See on tulevik, kauge tulevik. Sama käib ka Ukraina kohta,“ selgitas Poola asekaitseminister.