Iga kahe nädala tagant ilmuv ajaleht on täis NATO-t ülistavaid artikleid, milles räägitakse koolide avamistest ja uutest kaevudest. Ajaleht on üleni värvitrükis, kolmes keeles ning seda levitatakse üle kogu riigi. Oma sihtpublikuni jõuab leht aga üliharva, kirjutab The Times.

Kabulis kiirsöögiputkat pidav Ahmad Farid vajab iga päev vähemalt 3 kilogrammi paberit, kuhu kaasavõetavad eined pakkida. „See [NATO ajaleht] maksab mulle 20 afgaani (5 krooni) päevas ja see on kõige parema kvaliteediga paber,” ütles Farid.

Eriti soositud on Sada-e Azadi restoranides, sest esmaklassiline valge paber imab vedelikku palju paremini kui kohalikud Afganistani ajalehed.

„Võrreldes Afganistani ajalehtedega on inglise sõnadega ajaleht palju parem,” ütles üks restoranipidaja.

Sakslaste juhitud psühholoogiliste operatsioonide eriüksus NATO Kabuli peakorteris kulutab 8,8 miljonit Eesti krooni kuus 800 000 leheeksemplari trükkimiseks. Neid tuleks levitada üle Kabuli paiknevate kollaste kastide kaudu. Enamikku neist kastidest ei panda kunagi ühtki lehte. Need, kuhu pannakse, tühjendatakse kohe kaupmeeste poolt, kes müüvad lehed paberiturul maha umbes 60 Eesti sendi eest tükist.

„Me ei pea isegi käima neid kokku kogumas,” ütles paberimüüja Nasir. „NATO inimesed toovad nad ise siia ja meie ostame need kohe ära.”