NASA poolt Merkuurile lähetatud kosmosesondi tehtud fotodelt võib näha, et planeedi pind on kaetud kraatritega, see annavad tunnistust vulkaanilisest tegevusest Päikesele kõige lähema planeedi Merkuuri pinnal, teatab Reuters.


Erilist huvi äratasid uurijates Messengeri tehtud fotod kraatrist, mida hetkel kokkuleppeliselt “Ämblikuks” nimetatakse. Umbes 40 meetrise läbimõõduga kraatrisüvendist väljuvad radiaalidena maapinnapraod, mida on kokku ligi 50 ja mis välimuselt meenutavad ämblikujalgu.


Messenger möödus Merkuuri pinnast 14. jaanuaril 200 kilomeetri kauguselt ning kogus andmeid planeedi kohta, mis oma massilt moodustab kolmandiku Maa omast. Samalaadseid andmekogumisi saab korrata alles 2009. aasta oktoobris ning septembris, mis kosmosesond taas Merkuurist lähedalt möödub.



Varem on kosmosesond Merkuuri uurinud vaid kaks korda, seni arvati, et oma pinnastruktuuride poolest sarnaneb Merkuur Kuule. Kogutud andmed väidavad midagi hoopis muud.

“Olime väga üllatunud. Merkuuri pind polnud sugugi selline nagu oodanud olime,” lausus kosmoseuuringute juht Sean Solomon. Luisa Procter, John Hopkinsi nimelise ülikooli kosmofüüsika laboratooriumi juhataja, selgitas:” Meil ei ole enam mingit kahtlust, et Merkuuri pinnal on aset lednud vulkaaniline tegevus.”


Merkuuri on varem uuritud vastavalt 1974. ja 1975. aastal, kui kosmosesond Mariner 10 möödus Merkuurist kolmel korral ning kaardistas ligi 45% planeedi pinnast.