Selle aasta juulikuu lõpul lahvatas skandaal, kui eksperdid avaldasid sensatsioonilise ettekande, milles räägiti kahest juhust, mil astronaudid tarvitasid enne väljalendu alkohoolseid jooke, kirjutab BBC.

Öeldi, et vaatamata arstide vastuseisule lubas lennujuht astronautidel lennata. Samas ei olnud ettekandes ära toodud ei purjutanud astronautide nimesid ega missioonide kuupäevi.

Juulikuine raport oli osa astronautide tervist puudutavast ülevaatest, mis telliti pärast astronaut Lisa Nowaki arreteerimist veebruaris. Nowak astub järgmisel kuul kohtu ette süüdistatuna inimröövi katses, kallaletungis ja murdvarguses. Ta ründas väidetavalt naist, kes tema arvates oli rivaal kosmoselaeva piloodi tunnetele.

NASA julgeoleku ja missioonitagamise büroo ülema Bryan O’Connori värskes 45-leheküljelises ettekandes lükatakse alkoholi tarvitamise süüdistused tagasi. Kosmoseagentuuri sisejuurdlus ei leidnud kinnitust sellele, et alkoholijoobes astronautidel oleks olnud lubatud startida.

O’Connori sõnul kinnitasid 20 arsti talle, et ei ole kordagi näinud stardipäeval ega reaktiivlennukitel soooritatavate õppelendude ajal astronaute joobes olekus.

O’Connor küsitles ühtekokku 90 astronauti, arsti ja muud NASA ametiisikut ning uuris 1984. aastast alates pärinevaid dokumente ning jõudis järeldusele, et „eksisteerivad mõistlikud kaitsemeetmed selleks, et ebaadekvaatses seisundis meeskonnaliige ei jõuaks kosmoselaeva pardale”.

Astronautidel on keelatud tarvitada alkoholi 12 tunni jooksul enne väljalendu.

Skandaal ei möödunud NASA jaoks siiski tulemusteta. Lähiajal testitakse organisatsiooni töötajaid alkoholi ja narkootikumide tarvitamise osas, teatas NASA juht Michael Griffin pressikonverentsil.