Walid Makled teatas aga, et avaldab videod ja muud otsustavad tõendid Venezuela vasakpoolse presidendi Hugo Chávezi siseringi narkoärist vaid USA-le, vahendab Associated Press.

Colombia president Juan Manuel Santos, kes üritab suhteid Cháveziga parandada, teatas novembris, et annab Makledi Venezuelale välja. Santose sõnul küsis Chávez esimesena ja tema vastu esitatud süüdistused on Venezuelas tõsisemad kui USA-s, nende hulgas on ka mõrv.

USA seadusandjad on väljendanud muret, et Venezuelasse väljaandmise puhul pannakse Makledi suu lukku ja riigis valitseva monumentaalse korruptsiooni paljastamiseks avanev võimalus jääks kasutamata. Rahvusvaheliste õiguskaitseorganite esindajad väidavad, et Chávezi valitsemisajal on Venezuelast saanud Colombia kokaiini peamine transiitmaa.

Makled vahistati augustis Colombias USA narkootikumidevastase võitluse agentide abiga. Aasta varem oli Valge Maja ta rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutanud.

Bogotá Pigota vanglas antud intervjuus ütles Makled, et maksis 2005. või 2006. aastal 5,5 miljonit dollarit Venezuela praegusele mereväe ülemale suure laohoone eest riigi tähtsaimas sadamas Puerto Cabellos, mis on ühtlasi ka meretaguse narkokaubanduse süda.

Makled väitis, et maksis igas kuus riigi tähtsamatele sõjaväejuhtidele miljon dollarit. Kokku oli neid 40 kindralit, koloneli ja majorit.

Makledi sõnul lendas iga päev Venezuela lääneosast San Fernando de Apurest Hondurasesse 5-6 kokaiinilaadungiga lennukit ja Venezuela ametnikud olid sellest „100 protsenti teadlikud”. Hondurasest viidi narkootikumid läbi Mehhiko USA-sse.