42-aastane Muhammad vaidlustas Detroiti linna lähedal olevas Hamtramcki kohtus rendiauto firma nõude, rendifirma tahtis naiselt saada 2750 dollarit tema käsutuses olnud auto kahjustuste eest, teatab The Telegraph.

Kohtunik palus tunnistajapinki asunud naiselt, et see eemaldaks oma näokatte, mis jättis ainult silmad välja. Paruk hoiatas, et kui näokatet ei eemaldata, keeldub ta kohtuasja edasi arutamast. Naine keeldus ja seega lükkas kohtunik tema hagi rendifirma vastu tagasi.

Paruki sõnul ei saa ta otsustada kellegi väidete tõekspidavust, kui ta ei saa vaadata inimesele näkku. “Tunnistajat peab saama identifitseerida ja sa pead vaatama tunnistajat ja vaatama, kuidas nad tunnistavad,” selgitas kohtunik.

Michigani osariigi seadused annavad kohtunikule vaba voli otsustada, kuidas tunnistajad end üleval peavad pidama.

Detroiti linnastus asub USA üks suurimaid moslemikogukondi. Paruki sõnul on siiski tegemist esmase juhtumiga, kui mosleminaine nõuab õigust anda tunnistust kaetud näoga.

Muhammad ise kurtis, et tema meelest ei olnud kohus õiglane. “Ma ei tundnud, et kohus tunnistaks mind isikuna, kes vajab õiglust. Ma tunnen, et ma ei saa kohtuid usaldada.”

Michigani Ameerika-Islami suhete nõukogu esimees Dawud Walid ütles, et kohtunik rikkus Muhammadi inimõigusi. Walid nõudis, et moslemite suhtes tuleks üles näidata suuremat tundlikkust.

Viimati tekitas mosleminaise näokate USA-s suuremat vastuolu 2003. aastal, kui Floridas elav moslem üritas edutult kaevata kohtusse osariigi võime, kes keeldusid talle andmast autojuhi lube, kui ta ei nõustu pildi peal näokatet eemaldama.

Ka Suurbritannias on viimastel nädalatel tekkinud äge ühiskondlik debatt selle üle, kas mosleminaised võivad igas olukorras kanda näokatet.

Prantsusmaal asusid günekoloogid aga protestima moslemite nõude vastu, et islamiusulisi naisi võivad läbi vaadata vaid naisarstid.