2008. aastal importis Põhja-Korea luksuskaupu enam kui 199 miljoni euro eest. Järgmisel aastal oli see summa 236 miljonit eurot ja eelmisel aastal juba 340 miljonit eurot, teatas Lõuna-Korea juhtiva partei Hannara poliitik Yoon Sang-hyun esmaspäeval. Andmed on tema sõnul pärit Lõuna-Korea ja teiste riikide valitsuste statistikast, vahendab Helsingin Sanomat.

„Rahvusvahelistest sanktsioonidest ja pidevast toidupuudusest hoolimata on Põhja-Korea suurendanud luksuskaupade importi,“ ütles Yoon. ÜRO on sealjuures keelanud luksuskaupade ekspordi Põhja-Koreasse.

Yooni sõnul kulus suurim summa elektroonikale, näiteks televiisoritele ja digakaameratele. Enam kui 6,5 miljonit eurot maeti viski ja muude alkohoolsete jookide alla. Räägitakse, et isevalitseja Kim Jong Ilile meeldib hästi süüa ja sinna juurde konjakit nautida.

Yoon süüdistas Kimi eliidi äraostmises kingitustega, et tema perekonnale ustavaks jäädaks. Yooni sõnul sai luksuskaupade import vaid hoogu juurde, kui Kim 2008. aasta augustis rabanduse sai ja hakati rääkima tema poja võimuletulekust.