Rasedust teesklev naine jalutab ühes Iraagi kõige ohtlikumas piirkonnas haiglasse ja laseb end õhku, kirjutab The Times.

Mõni aeg hiljem ründab kohale rutanud päästetöötajaid samuti lõhkeainetesse pakitud mees. 32 inimest hukkub ja 52 saab vigastada.

Mais Baladruzis toimunud koordineeritud pommiplahvatused on üks episood 13 naissuitsiiditerroristi korraldatud rünnakutest Diyala provintsis sel aastal. USA ametnikud kahtlustavad, et al-Qaida on loonud uue võrgustiku, mis värbab naisi ja muudab nad tapjateks.

Naised on maal, kus mehele pannakse pahaks isegi naisele ilma tema abikaasa või isa juuresolekut lähenemist, ideaalne relv. Ei maksa rääkidagi naiste läbiotsimisest mõnes kontrollpunktis, mis on pommipanijate lemmikobjektid. Lisaks on väga lihtne tähelepanu äratamata varjata lõhkeainet täis vesti traditsioonilise islamiriietuse all.

Kokku on alates jaanuarist toimunud 24 naiste poolt sooritatud enesetapurünnakut, sealhulgas sel esmaspäeval Bagdadis ja Kirkukis neli.

USA armee usub, et al-Qaida kasutab naiste suitsiiditerroristideks värbamisel mitmeid taktikaid. Paljud on lihtne saak, sest nende mees või lapsed on tapetud või USA vägede poolt vahistatud.

Teine võimalus on, et mõni al-Qaida liige abiellub naisega ja häbistab teda mingil viisil, näiteks lastes kellelgi teisel ta vägistada. Sel juhul ei ole naisel muud võimalust, kui oma elu lõpetada.

On teada ka juhuseid, kus naistele on öeldud, et nende mees või laps tapetakse, kui nad enesetaputerroristiks ei hakka.

Eelmisel kuul vahistas Iraagi politsei 2. mai Baladruzi plahvatused korraldanud enesetaputerroristide rakukese väidetava juhi. Tema kodust leiti video rünnakutest USA vägedele. Ametnikud usuvad, et materjali kasutati värvatud naiste väljaõpetamisel.

USA armee värbab samuti naisi, kes oleksid kontrollpunktides meesvalvurite kõrval ja otsiksid naisi läbi.

Naisvabatahtlikke on aga vähe, nagu on vähe naisi ka politseis ja armees, sest see ei kuulu kokku nende kultuuriga.

Naispommipanijate oht tundub aga suhtumist muutvat. Baladruzis alustab sel nädalal 25 naist tsiviilteenistust ja laekunud on veel kümme avaldust.