Nagasaki ei olnud algselt üldse sihtmärk, eelisjärjekorras soovis USA pommi visata Kokura linnale, kuid see linn oli sudusse mattunud, teatab CNN.

Pärast kolme tiiru Kokura kohal muutis USA õhujõudude lennuk Bock’s Car suunda ja lendas Nagasaki kohale. Ka Nagasaki oli pilve sisse mattunud ning piloot soovis kütuse nappuse tõttu pommi viskamata baasi tagasi pöörduda. Viimasel hetkel pilvisus siiski hõrenes ning pomm visati alla. Halva sihtimise tõttu ei tabanud pomm sihtmärki täpselt ning kahju oli oluliselt väiksem kui kolm päeva varem Hiroshimale visatud pommi puhul.

Aatomipommi plahvatus tappis 50 000 kuni 60 000 inimest, hiljem suri tuhandeid veel kiiritusse. Nagasaki linna ametlikel andmetel suri tuumarünnaku tagajärjel kokku 74 000 inimest.

Jaapan teatas 15. augustil 1945 tingimusteta alistumisest, allaandmise akt sõlmiti 2. septembril 1945, täpselt kuus aastat ja üks päev pärast Teise maailmasõja puhkemist. Jaapanis on tänase päevani umbes 50 000 USA sõdurit. Jaapani ja USA vahel on sõlmitud kaitseallianss.

Tuhanded inimesed kogunesid Nagasaki Rahu mälestusparki mälestustseremooniale, linnapea pidas kõne, milles mõistis tuumarelva hukka. Peaminister Junichiro Koizumi asetas surnute mälestuseks püstitatud monumendile pärja ning kummardus sügavalt.