Itot tulistati eile õhtul selja tagant rongijaamas ning ta suri täna varahommikul haiglas. „See mõrv, mis toimus keset valimiskampaaniat, on ohuks kogu demokraatiale,” ütles Abe.

Politsei teatas, et on arreteerinud Tetsuya Shiroo nimelise mehe, kes on oletatavasti Jaapani ühe juhtiva kriminaalse rühmituse, Yamaguchi-gumi liige.

Jaapani meedia teatas, et mõrv võib olla seotud oletatava vaidlusega selle üle, kuidas linn käsitleb neli aastat tagasi toimunud liiklusõnnetust.

Rünnak šokeeris Jaapanit, kus on väga vähe relvadega soetud kuritegusid ning kus käsirelvad on rangelt keelatud.

Nagasaki aselinnapea Nobuhiro Uchida ütles täna tehtud avalduses: „Me oleme linnapea Ito lahkumise üle tõeliselt kurvad. Me ei andesta kunagi sellist argpükslikku tegu ning tunneme suurt meelepaha.”

„Me ei saa sellist asja unustada,” lisas Abe. „Me peame näitama üles suurt otsustavust sellisest vägivallast lahti saamiseks.”

Ito’t tulistati ajal, mil ta tegi kampaaniat enda neljandat korda linnapeaks tagasivalimiseks.

Haigla ametnike sõnul jõudis üks kuulidest ohvri südamesse.

Hoolimata relvadega seotud vägivalla väga madalast tasemest Jaapanis on Nagasakis toimunud ka varem poliitikute vastu suunatud rünnakuid. Ito eelkäijat Hitoshi Motoshimat tulistati 1990. aastal pärast seda, kui ta ütles et keiser Hirohito kandis mõningast vastutust Teise maailmasõja pärast.