Sisejuurdlus heidab Sevanile ette ka seda, et ta ei teinud uurijatega koostööd, teatab Fox News.

Sevan saab ÜRO-lt sümboolselt palka ühe dollari aastas, sel moel on ta ÜRO töötaja ning kohustatud sisejuurdlusega koostööd tegema.

Lisaks sisejuurdlusele on New Yorgi Manhattani piirkonna prokurör alustanud uurimist Sevani korruptsiooni suhtes.

Altkäemaksu suurus pole esialgu teada, osa allikate kohaselt ei pruugi see olla suurem kui 160 000 dollarit.

Sisejuurdlus avaldab raporti Sevani kohta järgmise nädala teisipäeval, eelmisel nädalal saatis juurdluskomitee Sevani advokaadile Eric Lewisele kirja uurimistulemuste sisuga.

Lewis lükkas süüdistused kategooriliselt tagasi.

Nafta toidu vastu programm sai alguse 1996. aasta detsembris eesmärgiga võimaldada embargo all oleval Iraagil müüa piiratud koguses naftat ning osta saadud tulude eest toitu, ravimeid ja muud humanitaarkaupa. Iraak sai ise otsustada, kellele ja kui palju ta naftat müüa tahab ning mis kaupu ta vastu tahab. Tehingud pidi heaks kiitma ja ellu viima spetsiaalne ÜRO komitee.

Programm muutus kiiresti piiramatu korruptsiooni allikaks, Iraak hakkas võõrriikide poliitikutele, diplomaatidele, ajakirjanikele ja ärimeestele andma naftamüügi vautšereid, mille realiseerimine naftaturul andis hiigelsuuri vaheltkasusid. Lisaks kasutas Saddam Hussein programmi, et koguda endale ja lähikondlastele välismaal miljardeid dollareid isiklikele arvetele ning hankida embargoga keelatud kaupu, muu hulgas relvi.

Värske raporti kohaselt sai Sevan African Middle East Petroleum Co. Ltd Inc. nimeliselt riiulifirmalt raha selle eest, et aitas veenda Saddam Husseini valitsust sõlmima firmaga naftamüügi tehinguid. Raportis öeldakse, et Sevan tegutses koostöös endise ÜRO peasekretäri Boutros Boutros-Ghali väimehe Fred Nadleriga. Nii Boutros-Ghali kui Sevan on egiptlased.

Raportis pole välja toodud summasid, kuid varasemates raportites on juhitud tähelepanu „ränkadele huvide konfliktidele” Sevani tegevuses ning „seletamatutele rahadele” 160 000 dollari ulatuses. Sevani sõnul on tegu Küprosel elava tädi pärandusega.

Lisaks süüdistab Volcker Sevani selles, et ta ei teinud koostööd uurijatega ning ei olnud nõus isiklike kohtumistega.