Ukraina välisministeerium teatas kolmapäeva õhtul Twitteris, et Savtšenkot ei lasta Venemaalt välja.

„Vira Savtšenko vahistati Venemaal. Meie konsul on koos temaga politseijaoskonnas ja võitleb tema vabastamise eest. Sellega töötab ka saatkond Moskvas,“ teatas Ukraina välisministeerium.

Advokaat Ilja Novikov teatas Twitteris, et Savtšenkot ei lasta Venemaalt välja tšetšeeni kohtuniku väidetava solvamise eest.

Hiljem lisas Novikov, et olukord on esialgu kontrolli all ja Savtšenko viibib piiripunktis diplomaatiliste numbrimärkidega autos.

Ukraina välisministeerium lisas, et Savtšenko pass on venelaste käes ja auto, kus ta viibib, on blokeeritud.

Ukraina televisiooni uudistesaade TSN teatas, et kolmapäeva õhtul kella 22.30-se seisuga oli Savtšenko juba poolteist tundi piiripunktis viibinud. Vene piirivalvurid motiveerisid oma tegevust sellega, et Savtšenko on Venemaal föderaalselt tagaotsitav tšetšeeni kohtuniku väidetava solvamise eest ukrainlaste Mõkola Karpjuki ja Stanislav Klõhhi kohtuprotsessil.

„Peeti piiril kinni, tahetakse arreteerida. Konsul on koos minuga, istun tema diplomaatiliste numbritega autos, muidu oleksin juba arreteeritud,“ ütles Savtšenko pärast keskööd TSN-ile.

Kell 3.40 öösel teatas advokaat Novikov Twitteris, et Savtšenko sõitis koos konsuliga Doni-äärsesse Rostovisse.

TSN-i korrespondent teatas, et Savtšenkole anti pass tagasi, aga Venemaalt välja teda ei lastud.

Hommikul rääkis advokaat Novikov telekanalile 112 Ukraina, et Savtšenko viibib Ukraina konsulaadis Doni-äärses Rostovis ning tema saatus otsustatakse kõige kõrgemal diplomaatilisel tasemel.

„Talle öeldi, et ta on föderaalselt tagaotsitav kohtuniku solvamise eest. Et ta viibis diplomaatiliste numbritega autos, ei saanud piirivalvurid teda vahistada. Konsulid ausalt öeldes tirisid ta jõuga piirivalvurite käest ära,“ teatas Novikov.