Täna viidi sõdurid ja märulipolitsei Yangoni (Rangooni) keskusest äärelinnadesse, kuid endiselt kontrolliti autosid ja busse ning jälgiti linna helikopteriga. Liiklus linnas oli hõre ning enamik poode jäi suletuks. Mõnedel munkadel lubati kloostritest toiduannetuste kogumiseks lahkuda, kirjutab Associated Press.

Ühe Aasia diplomaadi teatel lubati ÜRO erisaadikule Ibrahim Gambarile homseks võimalust kohtuda hunta kõrge juhi, kindral Than Shwe’ga. Kohtumine peaks toimuma hunta punkrilaadses pealinnas Naypitaw’is. Gambari lootis kohtumist täna, kuid selle asemel viidi ta valitsuse kureeritud reisile Shan’i osariiki, kus toimus seminar EL-i ja Kagu-Aasia suhetest, teatasid teised diplomaadid.

Norras tegutsev dissidentlik uudisteorganisatsioon Birma Demokraatlik Hääl teatas, et tapetud on hinnanguliselt 138 inimest. „Meie hinnangul on umbes 6000 inimest kinni peetud, mitte tapetud, vaid kinni peetud”. Nende seas on ka 2400 munka, ütles uudisteorganisatsiooni peatoimetaja Aye Chan Naing Oslos.

Üks teine Aasis diplomaat rääkis, et kõikidelt vahistatud munkadelt võeti nende auväärset staatust näitavad mungarüüd ning nad sunniti kandma tsiviilrõivaid. Mõnda neist ootab pikaajaline vanglakaristus, ütles anonüümseks jääda soovinud diplomaat.

Hunta ei ole Gambari missiooni kommenteerinud. Pärast oma riiki saabumist laupäeval on Gambari kohtunud hunta madalama taseme esindajatega ning demokraatimeelse vastupanujuhi, 1991. aasta Nobeli rahupreemia laureaadi Aung San Suu Kyi-ga. Viimased 12 aastat on Suu Kiy veetnud koduarestis.

Hunta ei ole minevikus reageerinud kuigi hästi rahvusvahelisele survele ning on lükanud tagasi ÜRO pingutused jõuda Suu Kyi-ga leppimiseni.

Kuid soov saada riiki nafta- ning gaasiinvesteeringudi, suurendada turismi ning Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni liikme staatus tähendavad, et riik ei saa käia enam täielikult isoleeritud rada nagu minevikus.

Sõjaväeline režiim on püüdnud piirata Myanmarist väljapoole jõudvaid uudiseid, tõkestades interneti ning mobiilside levikut juba neljandat päeva järjest. Sõdurid on käinud hotellides, et otsida välisajakirjanikke, kes tegutsevad riigis ilma loata.

Ajaleht Daily Mail kirjutab täna sellest, kuidas üks valitseva hunta endine luureohvitser avaldas kartust, et hukatud on tuhandeid protestijaid ning džunglisse on visatud sadade hukatud munkade surnukehad.

„Viimaste päevade jooksul on tapetud palju enam inimesi, kui te kuulnud olete. Nende arvu võib lugeda tuhandetes,” ütles Hla Win’i nimeline ohvitser. Ta ütles, et põgenes, kui tal kästi võtta osa pühade meeste massimõrvast. Praeguseks on ta jõudnud Tai piirile.

Piiriäärsete alade põgenikud on kinnitanud, et sajad mungad on lihtsalt „kadunud”. Piirialadel varjuvad dissidendid on vihjanud, et lisaks hukkamistel hoitakse kurikuulsas Inseini vanglas või vangikambriteks muudetud ülikooliruumides kinni umbes 2000 munka.

Möödunud nädalaste protestide ajal Myanmari külastanud Rootsi diplomaat Liselotte Agerlid ütles eile, et tema arvates on revolutsioon läbi kukkunud.

Praeguseks Tais viibiva diplomaadi hinnangul võivad Myanmari inimesi ees oodata aastakümnete pikkused repressioonid.

„Sõjaväeline režiim võitis ning uut põlvkonda represseeriti vägivaldselt ning neile keelati vägivaldselt demokraatia. Tänavatel olid noored inimesed, mungad ja tsiviilisikud, kes ei osalenud 1988. aasta revolutsioonis. Nüüd on sõjavägi revolutsiooni maha surunud ning tulemuseks võib olla, et režiim naudib hirmuvalitsuse abil järgnevad 20 aastat vaikust. Inimesed on hirmunud ning üldise hinnangu kohaselt on võitlus läbi. Ühest suuremast saatkonnast teavitati meid selles, et Inseini vanglas peksti surnuks nelikümmend munka ning maeti pärast seda maha.”