Protestijatele surmaohtu kujutav kassi ja hiire mäng okastraatidest tõkete ümber kestis tunde. Hirmutatud linnal on hästi meeles 1988. aasta ülestõus, mil armee tappis ülestõusu mahasurumise ajal 3000 demonstranti, kirjutab Reuters.

Sõdureid mõnitavate ja needvate rahvahulkade seas olid ka mõned mungad.

Kui sõdurid püssid tõstsid, kadusid protestijad kõrvaltänavatele, kuid seda vaid selleks, et kuskil mujal lagedale ilmuda. Selline tegevus kestis kuni pimeda tuleku ning öise komandanditunni alguseni.

„Fuck you, army. We only want democracy,” hõikus keegi inglise keeles.

„Et välk tabaks munkasid peksnud inimesi,” hõikasid teisal teised birma keeles.

Eile rüüstasid sõdurid 10 kloostrit ning viisid minema sadu munkasid, kes täitsid esmaspäeval ja teisipäeval koos oma toetajatega viis linna kvartalit.

Ei ole midagi teada neist kinnipeetud munkadest, kes alustasid möödunud kuul neid väikeseid protestiavaldusi kütusehindade tõusu vastu, mis nüüdseks on kasvanud massiliseks ülestõusuks. Munkade autoriteet riigis on väga suur ning see on andnud hunta vastastele demonstratsioonidele kaalu.

Mõned mungad ütlesid välisriikide birmakeelsetele ringhäälingutele, et nad ei kavatse alla anda. Nad teatasid, et vaimulikest, tudengitest ja kodanikuaktivistidest on moodustatud ühisrinne „võitluse jätkamiseks”.

Ka täna tulistati mõned lasud rahva poole, kuid ohvritest juttu ei ole olnud.

Eile sai surma protestijate seas viibinud Jaapani videoajakirjanik, 50 aastane Kenji Nagai. Jaapan lubas saata nädalavahetused Myanmari asja uurima oma saadiku.

Peaminister Yasuo Fukuda ütles, et rääkis telefonitsi ka Hiina peaministri Wen Jiabaoga, kes oli lubanud proovida sõjaväelisele huntale mõju avaldada.

Kagu-Aasia rahvaste assotsiatsioon (ASEAN), millesse Myanmar kuulub, läks aga palju kaugemale. ASEAN, mille tööpõhimõtteks on konsensus ja mis väga harva oma liikmeid kritiseerib, väljendas pahameelt demonstratsioonide mahasurumise üle.

Kuid hunta ignoreerib tavaliselt väljastpoolt avaldatavat survet ning katkestas täna avalikkuse juurdepääsu internetiühendusele.

Ühe väikese vastutulekuna soostus hunta lubama riiki ÜRO erisaadiku Ibrahim Gambari, kes peaks Singapurist riiki saabuma laupäeval.

Mitmel pool Aasias toimusid täna protestimeeleavaldused, millel osalenud inimesed kandsid punast, mis pidi sümboliseerima Birmas valatud verd.