Protestijaid alustasid teekonda läbi tänavate marssimiseks riigi kõige pühamast paigast, Shwedagoni pagoodist, mille juurde olid pargitud sõjaväe veoautod, kirjutab BBC.

Täna hoiatati valjuhäälditest elanikke, et protestijad võidakse „sõjaväe jõuga laiali ajada”.

Eile toimusid protestiavaldused vähemalt 25 linnas. Yangonis marssisid kümned tuhanded inimesed.

Tunnistajate sõnul on protestide keskmeks oleva Shwedagoni pagoodi juurde pargitud mitmeid sõjaväeautosid.

Protestikampaaniat juhtivad mungad jagasid Birma iseseisvuskangelase Aung Sangi pilte. Tegemist on koduarestis hoitava opositsiooni juhi Aung San Suu Kyi praeguseks surnud isaga. Samuti kantakse lippe, osadel neist on kujutatud võitlev paabulind, mida kasutasid sümbolina 1988. aasta demokraatiameelses ülestõusus osalenud üliõpilased. Ka täna kõnnivad tänavatel üliõpilased, kes eile seisid lihtsalt tänavate ääres inimahelais ning aplodeerisid.

Myanmari sõjaväeline hunta, mis 1988. protestiavaldusi maha surudes tappis 3000 inimest, lõpetas eile vaikimise ning teatas, et on valmis munkade vastu „tegevusse asuma”. Täna korrati hoiatust riigi meediakanalites. Munkadel kästi mitte sekkuda poliitikasse ning neid süüdistati selles, et nad lubavad end välismeedial manipuleerida lasta.

USA Valge Maja teatas, et president George Bush kavatseb Myanmari sõjaväelise hunta vastu kehtestada uusi sanktsioone. Sanktsioonid tehakse tatavaks ÜRO peassambleel peetavas kõnes.

Myanmari võimudele avaldab survet ka naaberriik Hiina, et nad ei alustaks verevalamist ega tekitaks ebastabiilsust.

Euroopa Liit on palunud huntal näidata „äärmist vaoshoitust” demonstratsioonidega tegelemisel ning kasutada võimalust „algatada tõeline poliitilise reformi protsess”.

Pagenduses viibiv Tiibeti vaimne liider Dalai Laama toetab munkade üleskutseid vabaduseks ja demokraatiaks.