Mehhiko riigipea teade tuli vahetult pärast seda, kui Trump teatas Twitteris, et Mehhiko kas maksab kahe riigi vahele ehitatava müüri eest või ta kaalub ise kohtumise ärajätmist, vahendab Reuters.

"Kui Mehhiko ei ole nõus hädavajaliku müüri eest maksma, oleks parem eesolev kohtumine ära jätta," säutsus Trump täna Twitteris. USA riigipea pidas silmas 31. jaanuaril aset leidma pidanud kohtumist USA ja Mehhiko riigipeade vahel.

Mehhiko president Enrique Peña Nieto ütles neljapäeval oma varasemas pöördumises rahva poole järjekordselt, et ei maksa USA presidendi Donald Trumpi kavandatava piirimüüri eest.

Peale Trumpi säutsu teatas aga ka tema Twitteris: "Täna hommikul me teavitasime Valget Maja, et ma ei osale järgmisesse nädalasse planeeritud töökohtumisel USA presidendiga."

Trump tahab kehtestada kõigile Mehhikost imporditavatele kaupadele 20-protsendilise maksu, et selle eest tasuda piirimüüri ehitamise eest, ütles Valge Maja pressiesindaja Sean Spicer ajakirjanikele.

Täpsemaid detaile selle kohta, kuidas uus maks toimiks, Spicer ei avaldanud, lisades, et Trump tahab uue maksu lisada maksureformi paketti, mida USA kongress arutab, vahendab ERRi uudisteportaal.

Trump allkirjastas kolmapäeval korralduse kahe riigi vahele "tõkke" ehitamiseks. Samuti kordas ta oma mantrat, et Mehhiko hüvitab tehtavad kulutused USA-le. Trump allkirjastas ka korralduse 10 000 ametniku palkamiseks, kelle ülesandeks oleks piiri tugevdamine.