Itaalia eksfašistliku erakonna Rahvusliit liider ja peaminister Silvio Berlusconi valitsuse oluline partner Fini on taganenud oma kurikuulsast 1994. aasta avaldusest Mussolini kaitseks.

Tollal, kui Fini partei pidi just ühinema Berlusconi esimese valitsusega, kuulutas parteijuht Mussolini suureks riigimeheks. “Ma ütleksin praegugi, et ta oli selle sajandi suurim riigimees.”

“Berlusconi peab kõvasti väntama, näitamaks, et ta kuulub ajalukku nagu Mussolini. Ühel aastal ja isegi ühel sajandil ei sünni kaht ühesugust meest,” lisas ta toona.

Tema sõnad põhjustasid lahkhelisid ja ajasid ärevusse Itaalia juudi kogukonna. Mussolini ajal kiusati taga ja saadeti natslikesse koonduslaagritesse tuhandeid juute.

Ligi kümme aastat hiljem on Finil õnnestunud distantseerida oma partei selle fašistlikest juurtest ja paistab, et on valmis ka Mussolini maha salgama.

Teisipäeva õhtul televisiooni satiirisaates tuli Finil vastata küsimusele, kas ta ikka peab Mussolinit sajandi suurimaks riigimeheks.

Ja Fini murdus: “Ma ütleksin täna, et kindlalt ei saa seda väita. Ma ei ütleks seda enam.”

Kui saatejuht läks edasi varasema Berlusconi ja Mussolini võrdluse juurde, salgas Fini esialgu seda üldse. Siis aga leidis, et kohatuid võrdlusi ei maksta teha. “Mussolini juhtis autoritaarset režiimi, Berlusconi võitis valimised.”

Fini on pärast senise välisministri tagasiastumist tõenäoline kandidaat vabanenud kohale, nii et tema avaldus võis olla mõeldud teistele Euroopa liidritele, kelle silmis Fini pole just parimas kirjas.

Kolmapäeval teatas Berlusconi Fini nimetamisest Itaalia esindajaks Euroopa Konventi — vastloodud organisse Euroopa Liidu põhiseaduse väljatöötamiseks.

Seda sammu võib pidada kas välisministri ametisse astumise ettevalmistuseks või lohutusauhinnaks sellest ilmajäämise eest.