Varem on Itaaliat kritiseeritud riigi uuema poliitilise ajaloo tumedaima perioodi täiel määral hukka mõistmata jätmise eest, vahendab The Local.

Ajalehe La Stampa teatel on Itaalia valitsus valmis andma kaks miljonit eurot selle perioodi mälestuse elus hoidmiseks muuseumi näol Predappios.

Kriitikute sõnul annab see veel ühe põhjuse kogunemiseks neofašistidele, kes niigi linna pühapaigaks peavad.

Mõned kardavad, et uus muuseum ei hakka endast kujutama midagi muud kui rahva raha eest ehitatud kallist ülistust fašismile, kuid asja algatajad väidavad, et püüavad seda vältida.

Muuseumi rajamise asja ajab Predappio linnapea Giorgio Frassineti, kes ütles La Stampale, et projekt ei ole mõeldud Itaalia kurikuulsa fašistliku diktaatori ülistamiseks, vaid selleks, et teha midagi tähtsat Itaalia ajaloo heaks.

Kogu projekti maksumus on umbes viis miljonit eurot, milles veel kaks miljonit loodetakse saada Euroopa Liidult. Raha panustavad ka kohalik omavalitsus ja erainvesteerimisfond.

Organiseerijad tahavad rõhutada, et muuseum ei hakka Mussolinit positiivses valguses kujutama.

„Ka meie oleme projektiga koostööd teinud,“ ütles Itaalia rahvusliku partisanide assotsiatsiooni (ANPI) president Carlo Sarpieri. „Me loodame, et meie kohalolek eemaldab muuseumist kõik ülistavad aspektid. Me hoiame asjadel silma peal, et tagada, et seda tehakse tõelise ajaloolise ja teadusliku karmusega.“