Raporti järgi tegeles laev ebaseadusliku krabipüügiga Vene aladel Barentsi merel, kokku oli laeval 15 tonni krabi, kirjutab Leedu Delfi.

Leedu põllumajandusministeeriumi kalandusosakonna esindaja Tomas Kazlauskase sõnul on tegemist ebahariliku olukorraga, isegi kui peaks selguma, et laev oli tõepoolest Venemaa majandusstoonis.

"Siin polnud ametlikku pöördumist Leedu ametkondade poole, kõike tehti omavoliliselt. Tavaliselt nii laevu kinni ei peeta," sõnas Kazlauskas.

Laeval oli 28 meeskonnaliiget, kellest kolm olid Leedu kodanikud. Laeva meeskonnas oli ka Vene kodanikke.

Põllumajandusministeeriumi töötaja Darius Nenyuse sõnul läks laev korraks tõesti Vene territoriaalvees, kuid kinnipidamise hetkel juba rahvusvahelistes vetes.

Peaminister Algirdas Butkevičiuse teatel on Venemaa senine käitumine eksinud rahvusvaheliste reeglite vastu: sellise konflikti korral peaks laevale kõigepealt saatma hoiatuse ning, kui vaja, vastava riigi saatkonnaga ühendust võtma.

Peaminister ütles, et Leedu on Vene võimudega üritanud mitmel korral ühendust saada, ent Vene poolt ei ole kinnivõtmist selgitatud ei valitsusele ega põllumajandusministeeriumile.

Peaministri sõnul võib Leedu kalalaeva kinnipidamist vaadelda kui Vene survepoliitikat Leedu aadressil seoses riigi toetusavaldustega Ukrainale.